ALMAHÉJ TEA
A megszárított, darabokra tördelt almahéjból nem csak finom, de az egészségre is jótékonyan ható tea készíthető, amit nagyanyáink a hurutos megfázásra, köhögésre javasoltak annak idején.
Ha szárított gyümölcsökkel, egy-egy darabka fahéjjal és szegfűszeggel kevered el, akkor isteni finom tea alapanyagot kapsz, amit forró vízzel leöntve, majd 8 perc áztatás után, leszűrve kortyolgathatsz, akár náthás vagy, akár csak egy kis kényeztetésre vágysz.
PIHE-PUHA SÜTEMÉNYEK
A mézeskalács, de más, hasonló, keksz szerű sütemények átka, hogy nehezen puhulnak meg, gyakran még zacskóban tartva is kemények maradnak, és hiába finomak, ha beletörik az ember foga egy-egy falatba.
Legközelebb, amikor kekszet sütsz, a sütiket tedd egy zacskóba vagy egy lezárható dobozba, és dobd melléjük egy alma lereszelt héját. Másnapra a kekszek nem csak finom puhák, de mennyeien illatosak is lesznek.
ALMAECET
Az almaecet minden háztartásban jól jön, nem csak takarítani egyszerű vele, de a salátáknak is isteni ízt ad. Elkészíteni pofonegyszerű: fogj egy befőttesüveget, és az aljára tegyél körülbelül 4 ujjnyi vastagon almahéjat, majd töltsd meg vízzel, és adj minden 10 kanál vízhez egy kanál cukrot is.
Takard le a befőttesüveget gézzel, majd meleg helyen hagyd állni 8-10 napig, végül szűrd le, és már kész is van az almaeceted!
ALMACHIPS
Az almahéjat érdemes kiszárítani is, mert isteni almachipset kapsz, ami egészséges és kalóriaszegény nassolnivaló, de gazdagíthatod vele a müzlidet és a zabkásádat is, ráadásul diéta idején is fogyaszthatod.
Ha valami igazán finomat szeretnél, akkor a megszárított almahéjat mártsd olvasztott csokoládéba, és hagyd megszáradni. Az eredmény mennyei lesz, de azért ne felejtsd el, hogy így már nem olyan kalóriaszegény a finomság.
HÁZI BŐRRADÍR
A gyümölcsös bőrradírozás nem ismeretlen a kozmetikában, és ha talán nem is ugyanazzal a hatékonysággal, de cserébe teljesen ingyen elvégezheted otthon is, és így is felfrissül tőle a bőröd. A szokásos arctisztítás után dörzsöld át a bőrödet almahéjjal, úgy, hogy a gyümölcshúsos rész érjen az arcodhoz.
A finom savak gyengéden tisztítják a bőrt, eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámrétegeket, és serkentik a keringést. Utána mosd le az arcod hideg vízzel, tonizálj és használj hidratálót!
RAGYOGÓ EDÉNYEK
Megfeketedtek az alumínium edényeid? Semmi gond! Dobj az edénybe friss almahéjat, öntsd fel egy picike vízzel, és kezdd el forralni!
Ha az edény külső része feketedett meg, akkor az almahéjas főzetbe márts szivacsot, és ezzel dörzsöld át az edényt. A foltok nyomtalanul eltűnnek.
FRISS PIPADOHÁNY
Dohányzásra ugyan senkit nem biztatnánk, de ha van a családban olyan, aki amúgy is rászokott gyújtani, a pipadohány közé érdemes egy darabka almahéjat tenni, mielőtt zárható dobozba raknád.
Ez nem csak állandó nedvességet biztosít, így megóvva a pipadohányt a kiszáradástól, de finom aromát is ad neki.
kiváló forrása egy olyan savnak, ami a legújabb eredmények szerint megszüntetheti a túlsúlyt, illetve megakadályozhatja az elhízás újbóli kialakulását.
Mi az az urzolsav?
Korábbi egérkísérletek során már alkalmazták az úgynevezett urzolsavat. Ez a sav ugyanis képes arra, hogy megnövelje az izmok mennyiségét, így fontos lehet az izomvesztéssel járó betegségek gyógyításában.
A savat sikerrel használták egészséges egereknél, és mivel az izmok működtetéséhez energiát kell elégetni, a több izom pedig több energiát is igényel, a kutatók elhízott egerek esetében is kipróbálták a szert – hátha a túlsúly kezelésében is hasznos lehet az anyag. Az eredmények jobbak lettek, mint amire maguk a tudósok számítottak.
A tudósok megdöbbenve, de örömmel tapasztalták, hogy az urzolsav az izmok mellett a barnazsír-sejtek tömegét is megnövelte – ez viszont korántsem hízást, hanem nagyobb fokú kalóriaégetést jelent. A barna zsír a szervezet egyik leghatékonyabb zsírégető motorja. Segítségével könnyen és gyorsan juthatsz energiához, ellentétben az egészségtelen fehér zsírral, ami a belső szerveidre lerakódva egészségügyi problémákhoz vezet.
A kutatók napjainkban is számos vizsgálatot folytatnak annak feltárására, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása miként befolyásolja előnyösen az egészségi állapotunkat.
Egyes kutatások központjában a magvakban, illetve a gyümölcsök héjábantalálható ú.n.: fenolos szerkezetű vegyületek potenciális rákellenes hatása áll.
Tíz deka friss alma megközelítőleg 110-340 milligramm fenolt tartalmaz. A gyümölcs fogyasztása nem csak magas vitamin tartalma, édes zamatos finom íze miatt javasolt, hanem a magas flavonoid tartalma miatt is ajánlott!
A flavonoidok antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok.
Hatásuk sokrétű:
antioxidáns, immunrendszer megerősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes, májvédő, összességében tehát egészségvédő hatásúak.
A vizsgálat eredménye alapján kimutatható, hogy az almahéj antioxidáns hatása jóval erősebbnek bizonyult, mint az alma húsából vett mintáké!
Mindezek alapján érdemes tehát az almát alapos tisztítás után héjával együtt rendszeresen fogyasztanunk, ezáltal gazdagítva szervezetünket számos fontos tápanyaggal, antioxidánsokkal.
Forrás: www.bien.hu, pozitivnap.hu