Paprikás hal bográcsban
suzymama 2013.12.11. 12:25
Ez az étel harcsával a legfinomabb, de a ponty is kitett magáért. A paprika mennyisége sok, de sütés után összeesik, pont elegendő mártás lesz a hal adaghoz. A halat bőrös felével tegyük a forró grillre és amíg nem sül meg, ne mozgassuk, mer hajlamos a szétesésre. Finoman fordítsuk meg és ugyan úgy járjunk el a másik felével is . Fontos, hogy faszenes grillen süssük, mert ettől lesz finom íze az ételnek.
Hozzávalók: 3 kg hal, 2,5 kg kápia paprika, 1 kg paradicsom, 1 fej fokhagyma, 2 dl olaj, 3-4 babérlevél, só, bors, paprika, kakukkfű
Elkészítése:
A halat feldaraboljuk, enyhén megsózzuk és állni hagyjuk. Elkészítjük a grillszenet, majd a halat mindkét oldalán megsütjük, tepsibe tesszük és fóliával letakarjuk.
A paprikákat grillen megsütjük, lesózzuk és egy edénybe rétegezzük, majd letakarjuk, hogy beizzadjanak. A paradicsomokat forró vízben leforrázzuk, majd héját lehúzzuk és apró kockára vágjuk. A paprikának is lehúzzuk a héját, kicsumázzuk és szintén apró kockára vágjuk.
Bográcsban felhevítjük az olajat, beletesszük a felvágott paprikát és állandóan kavarva, 10-15 percig sütjük. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet és a fűszereket. Felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. Mikor besűrűsödött, beletesszük a grillezett halakat és 10 percig lassú tűzön főzzük, de már nem kavarjuk. Ha megfőtt, legalább 1 órát pihenni hagyjuk, hogy a mártás íze jól átjárja a halhúst. Puliszkával tálaljuk.
Forrás:Erdélyi Konyha 2012. augusztus 29.
|
Nagyon örülök a változatos halrecepteknek. Aránylag sok halat eszünk, de nem változatosan. Ez most megváltozik. Hálásan köszönöm.