Cukrok-Bonbonok és szirup
2013.12.03. 16:16
FENYŐÁG és égő gyertya
közeledik karácsony napja,
itt az Advent --készülök,
szívemben szeretet költözött!
Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók:
2 dl tejszín, 4 evőkanál porcukor, fél vaníliarúd, 10 dkg kókuszreszelék; a bevonathoz: 15 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
a tejszínhez hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait, majd felforraljuk. Ekkor beletesszük a kókuszreszeléket és addig főzzük, míg a massza besűrűsödik. 2-3 órára lehűtjük, majd kiskanálnyi adagokat veszünk a masszából, szaloncukorrá formázzuk és visszatesszük a hűtőbe. Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, a szaloncukrokat fogpiszkáló segítségével belemártjuk a csokoládéba, hagyjuk, hogy a fölösleg lecsöpögjön, majd dermedésig hungarocelbe szúrjuk. Ha a csokoládébevonat megszilárdul, selyempapírba és alufóliába csomagoljuk.
Eperzselés szaloncukor
Hozzávalók( 24 db):
20 dkg mirelit eper, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 20 gr zselatin;
a bevonathoz: 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
az epret egy edénybe tesszük, hozzáadunk 1dl vizet és 1 evőkanál citromlevet, majd 2-3 percig főzzük. A megfőtt epret turmixoljuk vagy villával összetörjük, majd belekavarjuk a mézet és a zselatint. 5-10 percig hagyjuk a zselatint feloldódni, majd jól összekavarjuk és újból felforrósítjuk. 12x16 cm-es formába öntjük és legalább 5 órát szilárdulni hagyjuk. Ha a zselé megkeményedett
, 2x4 cm-es darabokba vágjuk. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk (ne hevítsük túl nagyon), majd félrevesszük és állandóan kavarva langyosra hűtjük, hogy a zselé ne olvadjon meg a túl meleg csokoládétól. Villa segítségével belemártjuk a szaloncukrokat és sütőpapírra tesszük dermedni. Selyempapírba, majd vékony, színes papírba csomagoljuk.
Aszalt gyümölcsös golyók
Hozzávalók:
30 dkg vegyes aszalt gyümölcs( barack, füge, szilva, mazsola, alma), 20 dkg fehércsokoládé
Elkészítése:
a gyümölcsöket apróra vágjuk. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd kicsivel több mint felét ráöntjük a gyümölcsökre és jól összekeverjük. Vizes kézzel golyókat formálunk és vékony sugárban, tejükre csorgatjuk a megmaradt csokoládét. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Zserbó bonbon
Hozzávalók:
20 dkg aszalt sárgabarack, 20 dkg darált dió, sárgabaracklekvár, 2 evőkanál porcukor, csokidara
A sárgabarackot langyos vízbe áztattam míg megpuhult majd ledaráltam. Összekevertem a darált dióval, porcukorral és annyi sárgabarack lekvárral,hogy jól formázható massza legyen. Diónyi golyókat formáltam belőle és csokidarába hempergettem.
Kávés bonbon
Hozzávalók:
10 dkg fehér csokoládé, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg mandula
Krémhez:
1.5 dl tejszín, 10 dkg 75% os csokoládé, 1 evőkanál neszkávé.
A tejszínt felforraltam ,feloldottam benne a neszkávét és beletördeltem a csokoládét. Sima egynemű krémmé kevertem és lehűtöttem.
A kétféle csokoládét vízgőz fölött felolvasztottam, kikentem a formát,alját fehér csokoládéval,oldalát pedig étcsokoládéval,lehűtöttem és megismételtem.Megtöltöttem egy egy kávéskanál krémmel, egy egy szem mandulával és fehér csokoládéval bezártam. Tetejüket a megmaradt kétféle csoki keverékével díszítettem.
|
Egyik recept jobb, mint a másik! Nagyon köszönöm!
Köszönöm,hogy olvasod.