Likörök-itókák
Suzymama 2013.12.03. 14:34
Kökénylikőr
1 kg kökényt egy 4 literes üvegkannába tettem és kézzel kissé összenyomkodtam a
szemeket. Felöntöttem 1 liter 52 fokos gyümölcspálinkával és néha felráztam. 5 hét
után leszűrtem, 5 dl vizet felforraltam 40 dkg cukorral, és miután kihűlt
rátöltöttem a pálinkára. Minél többet áll, annál jobb. Gyönyörű színe lett és finom,
aromás íze van.
A kökény C-vitaminban gazdag, a belőle készített bor, pálinka vagy likőr betegségek
után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Méregtelenítő és
vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. Daganatos
betegségekben is ajánlott fogyasztani.
Szilveszteri vörös koktél
Hozzávalók:
egy 4 dl-es üveg meggykompót, 2 dl meggylikőr, 4 dl rose édes pezsgő, 1 lime,
mentalevél
Elkészítése:
A pezsgőspoharakba egy-egy szem meggyet teszünk, majd rátöltünk 50 ml
meggykompótlevet és 50 ml meggylikőrt. Beleszorítunk egy-egy cikk lime levét és
felöntjük pezsgővel. Meggyszemekkel és mentalevéllel díszítjük.
Transzilvanikum
Hozzávalók:
1 l szesz (94 fokos tiszta alkohol), 8 szem zölddió, 15 szem meggy, 1 mokkáskanál
reszelt gyömbér, 1 púpozott kiskanál pörkölt kávé, 12 dkg mazsola, 1 narancs reszelt
héja, 3 szem szegfűszeg, 1 darabocska fahéj, 75 dkg cukor, 1 l víz
.
Elkészítése:
A zölddiót karikára vágjuk és beletesszük egy nagyobb méretű befőttesüvegbe.
Hozzáadjuk a meggyet, a mazsolát, a narancshéjat, a reszelt gyömbért és a darabosra
tört pörkölt kávét, valamint a fűszereket. A cukrot feloldjuk a vízben és rátöltjük
a gyümölcsre, végül hozzáadjuk a szeszt is. Összekavarjuk és két hónapig meleg
helyen érleljük. Ezután gézen átszűrjük, és üvegekbe töltjük. Kellemes, kissé fanyar
ízű fűszeres likőr lesz belőle.
Rózsalikőr
Hozzávalók:
8-9 dkg illatos piros rózsaszirom, 7 dl fehér rum, 5 dl jó minőségű vörösbor, 40 dkg
cukor, 1 rúd vanília, kis darab fahéj
Elkészítése:
A rózsaszirmokat átválogatjuk, megmossuk és jól zárható üvegbe tesszük. Felöntjük a
fehér rummal, az üveget lezárjuk és 15 napig világos helyen tároljuk, naponta
egyszer jól felrázzuk. 15 nap után a vörösbort felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a
vanília kikapart magjait és a rúdját, a fahéj darabot és addig kavarjuk, míg a cukor
elolvadt. Mikor kihűlt rátöltjük a rózsás alkoholra, összerázzuk és most már hűvös
sötét helyen, 6 hétig érleljük, néha-néha felrázzuk. Mikor kész van, tiszta gézen
átszűrjük, és likőrös palackba töltjük.
Tojáslikőr
Hozzávalók:
5 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2,5 dl tej, 3 dl sűrített tej, 4 dl vodka, 1 vanília rúd
Elkészítése:
A vanília rúdnak kikaparjuk a magjait, hozzáadjuk a tejhez és felforraljuk. A
tojás sárgát kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a sűrített tejet és folytonosan
kavarva beleöntjük a forró tejbe, majd sűrűsödésig főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a
vodkát és üvegbe töltve, felhasználásig hűtőben érleljük.
Kávé és vanília likőr
Kávélikőr
Hozzávalók: 10 dkg jó minőségű kávé( Davidoff Rich Aroma t használtam), 10 dkg
étcsokoládé, 20 dkg cukor, 6 dl 52 fokos alkohol
Elkészítése: a kávét 3 dl vízben felfőzzük, majd leszűrjük. A cukorhoz hozzáadunk 3
dl vizet, addig főzzük, míg a cukor elolvad. Félrehúzzuk és beletördeljük a
csokoládét, majd addig kavarjuk, míg elolvad és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt hozzáadjuk
a kávét és az alkoholt, majd üvegbe töltjük, lezárjuk és 15 napig érni hagyjuk.
Vanílialikőr
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 2 dl vodka, 1 vanília rúd, 2 evőkanál porcukor
Elkészítése: A tejszínhez hozzáadjuk a félbevágott vaníliát és kikapart magjait
valamint a cukrot és felforraljuk. Hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a vodkát és
üvegbe töltjük. 15 napig érni hagyjuk a hűtőben.
A két likőrt pohárban egybetöltjük, de külön-külön is lehet fogyasztani.
Fűszeres borlikőr
Hozzávalók:
1 l vörösbor, 4 dl rum, 30 dkg cukor, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 2 csillagánizs, 3
db szegfűszeg
Elkészítése:
A bort langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket és addig
keverjük, míg a cukor elolvad. Ha kihűlt hozzáadjuk a rumot is, majd üvegbe töltjük,
lezárjuk, és 2 hétig érleljük. Fogyasztás előtt leszűrjük.
Baileys házilag
Hozzávalók:
2 dl tejszín, 4 dl whisky, 40 dkg sűrített tej, 1 evőkanál instant kávé, 2 evőkanál
csokoládé szirup, 1 kávéskanál vanília kivonat
Elkészítése:
Az instant kávét kevét forró tejszínben feloldjuk, majd az összes többi hozzávalót
egy blenderben összeturmixoljuk. Azonnal fogyasztható, de egy pár nap érés
mindenképp jót tesz neki.
Csokoládé szirup
Hozzávalók:
20 dkg cukor, 1 dl víz, 0,5 dkg dl kakaó, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só
Elkészítése:
a cukrot összevegyítjük a kakaóval, majd hozzáadjuk a vizet és állandó kavarás
mellett 3-4 percig főzzük. Ha besűrűsödött, félrehúzzuk, hűlni hagyjuk, majd
belekeverjük a sót és a vanília kivonatot. Üvegbe zárva, 2-3 hétig hűtőben
tárolhatjuk.
Csokoládélikőr
Hozzávalók
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl vodka
1/2 dl rum
Elkészítés
A csokoládélikőrhöz habosra keverjük a tojás sárgákat a porcukorral, a kakaóporral, a
vaníliarúd kikapart belsejével és a tejszínnel. Kis lángon kevergetve besűrítjük, de
nem kell forralni!
A tűzről levéve folyamatos keveréssel beleolvasztjuk az apróra tört csokoládét, majd
az egészet hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vodkát és a rumot, üvegbe töltjük, és a
hűtőben tároljuk. Ha valaki nem szereti a rumot, akkor helyettesítheti fél dl
vodkával.
--------------------------------------------------------------------
Recept Bázis - Igazi háziasszonyoktól mindenkinek.
|
Hát én nem iszom..de lehet, hogy vendégvárónak kipróbálom valamelyiket!