Bibliai ételek
suzymama 2013.12.03. 13:41
3 kipróbált receptet, ami jellemző az akkori táplálkozásra. Miután főleg növényi magvakat és ebből készült ételeket fogyasztottak, kicsit más ízűek és főleg színűek mint a mieink, de igen finomak.
Kovásztalan árpakenyér
( a csodálatos kenyérszaporítás kenyere)
1 csésze víz
3 csésze árpaliszt (hántolt árpa őrölve vagy darálva)
1 teáskanál só
2 főtt krumpli
A hozzávalókat összegyúrjuk, belisztezett gyúródeszkán jó vékonyra kinyújtjuk. A könnyebb kezelhetőség végett darabokra vágjuk, forró sütőben kb 15 percig sütjük (míg kezd barnulni).
Egy adagból kb 2 tepsire való lesz. Lehet még gázlángra helyezett vaslapon, esetleg teflonos palacsintasütőben sütni. Kihűlve megkeményedik, ezért fogyasszuk frissen.
***
Korabeli filmeken is látható, hogy a kenyeret valamilyen mártásba tunkolják.(miután hamar keményedik, de nagyon sokáig eláll, hiszen kovásztalan, szükség volt a mártogatásra)
Barna szósz
(vigyázat, nem lesz barna színű)
5 dl víz
1 dl hántolt napraforgómag őrölve
1 közepes fej hagyma nagyon apróra vágva
2 gerezd foghagyma
2 evőkanál szójaszósz
1 dl zabliszt
Keverjük össze a napraforgót és a vizet, tegyük hozzá a többit. Főzzük 30 percig.
*****
A harmadik egy édesség, miután a cukrot nem ismerték mézet használtak, ami sosem lesz olyan édes mint a cukor, de igazi csemege.
Kókuszos zabgolyó
10 dkg zabpehely
kb 2 dl víz
10 dk kókuszreszelék
5-10 dk tisztára mosott mazsola
Pár kanál méz (édesszájúság szerint), esetleg kis vanília
A zabpelyhet száraz serpenyőben egy-két perc alatt pirítsuk világosra, majd öntsük le egy kevés vízzel. Kevergetve főzzük néhány percig, jó sűrűre. Tegyünk hozzá mazsolát és hagyjuk kihűlni. Majd keverjük hozzá a mézet, kókuszreszeléket, vaníliát. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük kókuszreszelékbe.
a recepteket "Az egészség derűje" portálon találtam
|
Nagyon jó receptek, köszönöm!