2012.11.18. 18:54, Admin1
Öltöztess fel egy kartondobozt, béleld ki cikk-cakk ollóval körvevágott sütőpapírral és tedd bele a sajtot, de csak a csomagbontás előtti órában. Kösd át szallaggal. Meglátod csodájára járnak:)
Készíts bio-sajtot szeretteidnek, így ahogyan én szoktam...
Házi sajt
ahogyan én készítem…
Mai gazdasági helyzetünkben, ritkábban kerül az asztalra...
Kivárom az alkalmat, amikor magyar túró kapható akcióban. Általában a hazai áruházlánc üzleteiben bóklászok, és árgus szemekkel követem a napokban lejáratos árukat, az akciópultokban.
Sikeres napon megveszem a hozzávalókat.
2 kg. magyar túrót, 2 liter házi tejet (a piacon), és a 10 dkg. vajat..
Elkészítés:
Végy egy nagy fazekat, tedd bele a jól összetört túrót, öntsd hozzá a tejet, enyhén sózd meg, és forrpontig hevitve, takarék lángon addig kevegetjük, amíg a túró összeáll, a savó kiválik, színe megváltozik, kékülni kezd. Ekkor elzárjuk alatta a tüzet, langyosra hűtjük, majd ritkára szőtt ruhán át leszűrjük. Hagyjuk jól kicsöpögni. Minél jobban kicsöpögtetjük, annál keményebb sajtot kapunk.
A kiváló savót is felhasználjuk, -nagyon egészséges-, hidegen, melegen ihatjuk.
Egy jó nagy lábasban felmelegítjük a vajat, a leszűrt elő sajtot (kicsöpögött túrót) beletesszük, és állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, míg egyneművé nem válik.
Közben előkészítjük a tálakat, -annyit-, ahányféle ízű sajtot szeretnénk készíteni…
A képen egy másfél lireres és egy 7 decis tál átható, de ajándékozáshoz több kisebb tálat ajánlok, olyan félliter körülit...
Amikor tüzet eloltjuk, fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát nagyon gyorsan elkeverünk benne, azonnal tálba merjük. A natúrral kezdjük, majd jöhet az ízesítés… az ízesítőket (köménymag, snidling, zöldfűszerek (csak szárazon felaprítótt fűszereket szabad belekeverni!)
Hideg helyre tesszük. Mire kihűl, megkeményedik. Kiborítjuk a tálakból és hűtőbe (télen kamrába) tesszük érlelni. Aki nem tudja kivárni, azonnal fogyaszthatja. Nálunk napok alatt elfogy, így az érlelés utáni állagát nem ismerem…

natúr köményes

A végeredmény, a finom, lyukas, kemény sajt, amiről tudjuk miből készült...
Húú, de jól néz ki!