Kipróbált receptek (2)2011.09.04. 17:55, Admin1
*Magazin-gasztronómia-*
.
kép: zsemlyegombóc (saját fotó)
Vadas
2 kg vad-, vagy marhahúshoz: páclé
½ kg. zöldség /gyökér/, ½ kg. sárga répa, 3 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, jó nagy csipet rozmaring, kevés só.
A zöldséget és a vöröshagymát felaprítjuk, és felteszünk főzni 4 l. vízbe. Ha puhulni kivesszük a babérleveket és le turmixoljuk, a babérleveleket ezután visszadobjuk, és hűtjük.
Mikor langyos, egy mokkáskanál 10%-os ecetet öntünk bele, elkeverjük. A tetszés szerint feldarabolt húsokat beletesszük, 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük.
Mielőtt feltesszük főni, előtte félliternyit kiveszünk a pácléből. Teszünk teatojásba 1 mokkáskanál egész borsot, 1-2 szem fenyőmagot, (ha van beledobjuk) és főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Amíg fő a vadas 10-15 dk. kristálycukrot barnára pirítunk, felöntjük hideg páclével,
mikor a cukor felolvadt, 1 nagy evőkanál mustárt lelkeverük benne és hűtjük.
Szép, barna rántást készítünk, amit a hideg mustáros lével elkeverünk.
Időzítjük a rántást, -ha a hús megfőtt, és ellenőriztük a sózását, akkor öntjük bele majd egy jól megmosott citromot villával körbe szántunk, kettévágunk és a vadashoz dobjuk-, addig főzzük, amíg a citrom meg nem puhul. Ekkor merőkanállal kivesszük, kinyomkodjuk, a kinyomott levet visszaöntjük, ízlés szerint szerecsendióval tovább ítesítjük.
Tejfölt is tehetünk bele. Csak annyit érdemes tejfölözni, amennyi egyszerre elfogy.
Mi tejföl nélkül szeretjük. Sokáig eláll, és mindennap ízletesebb lesz.
Zsemlyegombóccal tálaljuk.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zsemlyegombóc:
5 db szikkadt zsemlyét egyforma kockára vágunk, nagy lábasban, kevés olajon megpirítjuk, hűtjük.
½ fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, borsot szórunk rá, hűtjük. 3-4 tojást felverünk, belekeverjük a dinsztelt hagymát, vágott zöldség zöldet és a sót.
A pirított zsemlyekockákra ráöntünk 2.5 dl. tejet, gyorsan elkeverjük, mehet rá a tojásos, hagymás, fűszeres tojás, jól elkeverjük, és 3-4 evőkanál lisztet, egyenként rászórunk.
Mikor összeállt, vizes kézzel gombócokat formálunk, ez lehet, jércetojásnyi. Olajozott tálra tesszük.
Bő, sós lobogó forró vízbe tesszük, fedő alatt 15 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Tegyünk el a főzőléből, mert bármikor felforralható, 5 percre beledobjuk a maradék gombócot, és újra friss, remegős lesz.
Szalontüdőhöz is ilyen gombócot készítek, de lehet darált sült sonkát és sajtot is szórni rá, akkor egy tartalmas leves után kitűnő főétel lesz belőle.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sajtos krumplipüré:
Tehát, felteszek sós vizet forrni, mikor felforrt, beleteszem a kockára vágott krumplit, kevés köménymagot /aki nem szereti, ez kimaradhat/. Leöntöm a felesleges vizet, csak 1 ujjnyi marad rajta. Fedő alatt puhára főzöm a krumplit, ha kész leöntöm a levét, /ezt mindig megiszom, ha kihűlt/ a krumplit összetöröm. Kevés forró tejbe, egy kockacukor nagyságú vajat dobok, ráöntöm és jól elkeverem, majd 3-4 evőkanál reszelt sajttal habosra keverem.
A lényeg, forró vízben feltenni, így benne marad minden tápanyag és az íze sem fő ki, a vajas tejet is forrón teszem rá,mert ez biztosítja a sajt egyenletes olvadását.
|
Köszönöm, hogy olvastátok. Már nő a nyuszi a vadashoz... Nálunk mindig után kell gyártani a gombócból, bármennyit csinálok...