Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

 email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztronómia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

Regisztrálni portálunra meghívással, - jogi nyilatkozat elfogadása után - lehet. Jelentkezéseddel elfogadod a szabályainkat.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője**     2. Caesar képelapküldője*

KIEMELT  *  ajánlatunk:

  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**  Találkozók***Szerzői jogok**

            

*FŐOLDAL

Öreg faapó meséje

2018.01.15. 21:44, Adalberto(v)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

─ Hej, aranyoskáim, amikor fiatal voltam – kezdett el mesélni faapó az erdő egyik sűrű szegletében a többi fának –, akkor volt ám csak jó világ. Járhattunk – kelhettünk kedvünk szerint. Nem kellett állandóan egy helyben lennünk, mint manapság.

 

 

 

─ Hej, aranyoskáim, amikor fiatal voltam – kezdett el mesélni faapó az erdő egyik sűrű szegletében a többi fának –, akkor volt ám csak jó világ. Járhattunk – kelhettünk kedvünk szerint. Nem kellett állandóan egy helyben lennünk, mint manapság.

Hirtelen egy fiatal kis fa közbevágott:

─ A fák, miért nem mászkálhatnak, mint az ember? Én is úgy szeretnék világot látni!

─ Akarjátok tudni, miért kell nekünk fáknak életünk végéig egy helyben maradnunk? - kérdezte faapó. - Elmesélhetem az igaz történetét.

A körülötte álló fák mind egyszerre mondták:

─ Akarjuk. Faapó légy szíves meséld el nekünk!

Az öreg fa megköszörülte a torkát, majd lassan, méltóságteljesen mesélni kezdett.

─ Hol volt, hol nem volt, réges-régen mi fák tudtunk menni. Volt lábunk és odamehettünk, ahová csak akartunk. Senki nem tiltotta meg nekünk, hogyha kedvünk tartotta bejárjuk az egész világot. Ezért sokunk állandóan úton volt. Nap, mint nap vándoroltunk egyik országból a másikba. Csuda egy jó világ volt az.

Ennek a nagy szabadságnak ára volt. Minden évben a fák fenséges királyának az óriás mamutfenyőnek szereznünk kellett egy fiatal lányt.

Nem okozott problémát, hiszen vándorlásunk alatt szebbnél szebb leányzók kerültek utunkba, és könnyű szerrel elrabolhattuk őket. Ezeket a lányokat a mamutfenyő felségül vette, és asszonyait egy magas hegyen lévő vár legmagasabb tornyába zárta. Ott már talán ezernél is több leányzó raboskodott, amikor eljött az ideje, hogy a fák új menyasszonyt vigyenek a királynak.

Valahogyan ez alkalommal nem sikerült megfelelő arát találni. Királyunknak nem felelt meg akármilyenen lány. Annak, szépnek, jónak kellett lenni. Ha nem ilyen járult elébe, akkor a mamutfenyő a fákon töltötte ki a mérgét. Így igyekeztek minden egyes alkalommal szépet találni, akiben a király nem talált kivetni valót.

Vészesen közeledett a menyegző napja, és a lánynak, se híre, se hamva. A fák ide – oda futottak, mindenhová bekukkantottak azt remélve meglelhetik, akit keresnek.

Már csak egy nap volt a kitűzött napig. Reménytelennek látszott helyzetük. De szerencsére az utolsó pillanatban a szúrós ágú akác meglátott egy szépséges leánykát, amint éppen a kedvesét várta a folyóparton. A szerelmesek minden este itt találkoztak. Ezen az estén a legény valamiért késett. Szegényke türelmetlenül kémlelte az utat.

─ Kit vársz, te lány? - kérdezte a szúrós ágú akác.

─ Kedvesemet – válaszolta majdnem sírva.

─ Azt ugyan várhatod – mondta a fa ravaszkásan. - Amikor jöttem idefele, láttam, hogy egy másik lányt ölelgetett a faluszélen.

─ Az nem lehet – kapott a szívéhez a lány. - Tegnap este megígérte, hogy hamarosan feleségül vesz. Bizonyára összetévesztetted valakivel.

─ Nem hiszem – rázta meg a fejét s szúrós ágú akác. – Ha nem hiszed nekem, kapaszkodjál fel a hátamra, és elviszlek, hogy meggyőződhess hűtlen kedvesedről.

A lány eleinte nem akarta elhinni a hallottakat és makacsul a fejét rázta, de végül a fa olyan határozottan beszélt, hogy engedett és felkapaszkodott a hátára.

Csak erre várt a szúrós ágú akác. Ágaival jól körülfonta a lányt, hogy ne tudjon elszökni. Amikor ezzel megvolt futásnak eredt. Futott, rohant árkon-bokron keresztül. A szegény lány hiába kérlelte, hogy engedje le, meg sem hallotta rimánkodó szavait.

Közben a legény is megérkezett a folyópartra. Dolga akadt mesterénél és ezért késett. Ijedten látta a lány nincsen sehol. Egy nádszál elsusogtak neki a történteket.

─ A szúrós ágú akác rabolta el a kedvesedet, és az óriás mamutfenyő várába viszi, hogy holnap kora reggel, amikor a nap sugarai bearanyozzák ágait feleségül vegye. Siess, talán még meg tudod menteni!

Nem volt könnyű eljutni a várba. Ezernyi akadállyal kellett megküzdeni, ha valaki oda akart menni. Sűrű bokrok állták el az útját, mély és sebes folyású zuhatagokra számíthatott, aki mégis úgy gondolta próbát tesz. Ezért nem sokan merészkedtek felküzdeni magukat a meredek hegy ormán, ahol a hatalmas vár állott.

Ide kellett volna a legénynek eljutnia, hogy megakadályozza az esküvőt.

A legény hallgatott a nádszálra és elindult a mamutfenyő várába.

Megküzdött minden akadállyal és reggelre meg is érkezett, de már későn. Amikor belépett a várkapun, éppen akkor kondult meg a harang, tudtára adva a világnak a mamutfenyő feleségül vette a lányt, és a többi közé zárta a legmagasabb toronyba.

A mamutfenyő elégedetten nézett végig birodalmán, és akkor véletlenül meglátta a legényt, aki könnyeit hullatva ténferegett a vár udvarán.

─ Mit keresel itt, te legény? - kérdezte.

─ Kedvesemet – jött gyorsan a válasz. – Nemrég idehozta a szúrós ágú akác. Szeretném hazavinni és feleségül venni. Kérlek, engedd szabadon!

A mamutfenyő gúnyosan elnevette magát.

─ Azt már nem tehetem. Ma reggel megtörtént az esküvő és kedvesed, amíg világ a világ az én feleségem lesz. Jobban teszed, ha beletörődsz sorsodba és szépen hazamész.

 A legénynek volt egy fokosa, nélküle sehová sem indult el. Mindenhová magával vitte. Most is vele volt, és dühösen előkapta. Minden erejét összeszedte és ütni, vágni kezdte vele a mamutfenyőt.

Reménytelen harc volt. A mamutfenyő kacagva kitért minden ütés elől, hiszen tudott mozogni. A legény nem bírta eltalálni. Már – már úgy nézett ki, hogy csúfosan fel kell adnia, amikor a Teremtő észrevette az egyenlőtlen küzdelmet.

─ Ez így nem igazságos – mondta. - Hatalmamnál fogva elrendelem, hogy a mai naptól kezdve minden fa a földkerekségen maradjon egy helyben élete végéig. Többé ne tudjanak járni, legfeljebb csak annyit mozoghatnak, amennyit a szél megenged nekik. Ide – oda hajladozhatnak, mozgathatják ágaikat, de soha többé nem csavaroghatnak a nagyvilágban.

Amint ezt kimondta a földgolyón minden fa földbegyökerezett és az óta nem tudunk menni.

─ Mi lett a legénnyel és kedvesével? – kérdezték a fák.

-Mi lett velük? - gondolkodott el faapó. – Ha akarjátok, elmesélhetem. Amikor a mamutfenyő mozdulni sem tudott, a legény fokosával neki esett, és ledöntötte. Igaz nagy és fárasztó munka volt, de megérte, mert kiszabadította kedvesét és valamennyi toronyba zárt leányzót, akik hazamentek megszabadulva a rabságból. Ez a története barátaim, hogy mi fák nem tudunk járni, mint az emberek, és őket kell szolgálnunk, amíg csak élünk.

A fák nagyot sóhajtottak, és elmerengve gondoltak azokra az időkre, amikor szabadon csatangolhattak, és oda mehettek ahová csak akartak.

Lassan az erdő elhalkult, és minden élőlénye mély álomba merült, csak az öreg faapó nézte még sokáig a hunyorgó csillagokat.

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink
 
Legújabb
Friss bejegyzések
2019.01.11. 04:10
2019.01.07. 02:17
2019.01.06. 03:52
2019.01.04. 20:30
2019.01.03. 05:33
2018.12.31. 20:50
2018.12.30. 02:56
2018.12.27. 05:39
2018.12.26. 02:56
2018.12.25. 05:26
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

Rovatvezető

*

 Erdélyből: vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

SZERZŐI JOGSZABÁLYOK

IRODALOM

Csobai Vera

Dr. Gundy Sarolta

*

 Igaz történelem

*

Lovas István 

Bayer Zsolt blogja

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

Rólam: Kanizsa újság

archivum

*

/EncodeDecode/HexDecod...

 

 

 
Ajánljuk**

.

https://www.asvanycenter.hu/kulonlegessegek/egeszsegkarkoto

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
 
*MŰVEINKET ajánljuk

Szerzőink:*****..

TÁROGATÓ család nagy szakácskönyve 2016

*

Nemes Kiss Kata:

A szeretet könyve

A könnyek útja

Hegyről lefelé

*

A. Tné Jilon

Cserepek

*

Tárogató válogatás 2015

Csobai Vera:

Gyöngyszemei -válogatás-

*

Lélek Sné Ekpafat:

A lélek kulcsa

A lélek útja

A lélek húrja

A lélek csendje-csodás gyógyulás története

Mezsgyén

*

Sándor Kinga

Tárogató válogatás 2015.

*

Nagy Menyhértné Vica

Tárogató válogatás 2015.

*

Stodoláné Erky Zita

*

Tárogató válogatás 2015.

Apáti Kovács Béla meséi

*

Tárogató válogatás 2015.

Dr.Gundy Sarolta

*

Tárogató válogatás 2015.

*

Tárogató család karácsonyfája 2014.

*

Angyali üdvözlet -Titkos tanok-

 

 

 

 


Könyveink jogvédelem alatt állnak, TILOS engedélyünk nélkül más oldalakon publikálni!

 
 
LÉLEK-PATIKA - Tiszta forrás

vissza > főoldal

 

 

Imádság minden napra...

A medál imájának régi magyar formája

"A Szent Kereszt legyen fényem,
ne az ördög a vezérem!
Gonosz szellem, hordd el magad,
ne tukmáld rám hívságodat!
Elém ne tedd étkedet,
magad idd meg mérgedet!"

Amen!

*

Szentháromság egy Isten,

alázattal kérlek, hogy Szűz Mária,

Szent Mihály Arkangyal,

az összes angyalok

és szentek közbenjárására

add meg azt a nagy kegyelmet,

hogy a sötétség erőit legyőzhessük

Magyarországon,

Lengyelországban,

és az egész világon,

a mi Urunk

Jézus Krisztus Keresztútja érdemeiért,

Drága, Szent Vérének kiontásáért érettünk,

Szent Sebeiért,

a kereszten való szenvedéseiért

és minden szenvedéséért

melyet Passiója és egész földi élete folyamán

a mi Urunk és Megváltónk elszenvedett.

1.*TISZTA FORRÁS*

.

*LÉLEK PATIKA*

Titkos tanok...

Angyali üdvözlet -titkos tanok*

Ásványok hatásai**

*ÁSVÁNYLEXIKON

 **GYÓGYÍTÓ KÖVEK

*Természetgyógyászat*

***

***Angyali számok ***

***

***ZSOZIRISZ***

 

 

 


IMÁDSÁG KEGYELMEK ELNYERÉSÉÉRT ISTEN SZOLGÁJA, II. JÁNOS PÁL PÁPA KÖZBENJÁRÁSÁRA
Szentháromság Egyisten, hálát adunk neked, amiért az Egyházat megajándékoztad II. János Pál pápával, és benne felragyogtattad atyai gyöngédségedet, Krisztus keresztjének dicsőségét és a Szeretet Lelkének ragyogását. Ő teljesen a te végtelen irgalmadra és Mária anyai közbenjárására hagyatkozva Jézusnak, a Jó Pásztornak élő képét mutatta nekünk, és a mindennapi keresztény élet magas mércéjéül az életszentséget állította elénk, amely által a veled való örök közösségre juthatunk. Az ő közbenjárására add meg nekünk akaratod szerint a kegyelmeket, amelyekért esdeklünk, abban a reményben, hogy hamarosan szentjeid körében üdvözölhetjük. Amen.

AZ ÚR LEGYEN ELŐTTED, HOGY AZ IGAZ ÚTRA VEZESSEN TÉGED!

 

AZ ÚR LEGYEN. MELLETTED,

HOGY KARJAIBA ZÁRJON ÉS OLTALMAZZON TÉGED!

 

AZ ÚR LEGYEN MÖGÖTTED, HOGY MEGÖRIZZEN TÉGED

A GONOSZOK ÁLNOKSÁGÁTÓL!

 

AZ ÚR LEGYEN ALATTAD, HOGY FELFOGJON,

HA ELESEL ÉS KIHÚZZON TÉGED A CSAPDÁBÓL!

 

AZ ÚR LEGYEN BENNED, HOGY VIGASZTALJON TÉGED,

HA SZOMORÚSÁG NEHEZEDIK SZIVÉDREI

 

AZ ÚR LEGYEN KÖRÜLÖTTED, HOGY MEGVÉDJEN TÉGED, HA ELLENSÉG RONT RÁD!

 

AZ ÚR LEGYEN FÖLÖTTED, HOGY ÁLDÁS SZÁLLJON RÁD!

 

ÍGY ÁLDJON MEG TÉGED A JÓSÁGOS ISTEN!


"Szeressétek egymást, de ne csináljatok bilincset a szeretetből.

Hagyjatok teret egymásnak az együttlétben.
Álljatok egymás mellett, de ne túl közel egymáshoz,

mert a fák sem nőnek egymás árnyékában.
Adjatok egymásnak a kenyeretekből,

de ne ugyanazt a szeletet egyétek.
Töltsétek meg egymás poharát,

de ne egy pohárból igyatok.
Legyetek olyanok, mint két oszlop,

de időnként engedjétek egymást egyedül lenni.
Gondoljatok arra, hogy a lant húrjai is külön állnak,

mégis ugyanaz a zene szól rajtuk."
(Kahlil Gibran)

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól