Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

(http://ekpafat-kistarogato.gportal.hu) email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztrológia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

A politika-közélet rovatunk független oldalon, független szerzőkkel és szerkesztőkkel jelenik meg.

Regisztrálni meghívással, a jogi nyilatkozat elfogadása után lehet.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője* *2. Caesar képelapküldője*

  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**Belső    rovat*Találkozók**

**Szerzői jogok**

        *        

*FŐOLDAL

Poeta Dustus

2016.01.06. 16:34, Pásztori Tibor Endre

POETA  DOCTUS 

 

             Lám,  a nap lement s fölkelhet ismét: ránk, ha kurta napunk leáldoz egyszer, mindörökre lehull az éj s az álom – irja a tudós római költő  ( poeta doctus /) Catullus, Caius Valerius (Kr.e 84-54), aki Adamik Tamás, kutató, találó fogalmazása szerint az „emberi kapcsolatok költője.”                                                                                     

             Lesbia – ciklus versei megéneklik a szerelem számtalan viszontagságát, a reményt, a boldogságot, a féltékenységet, az összeveszést és a kibékülést. Versrészlet az Éljünk és szeressünk-ből Dsida Jenő fordításából önkéntelenül Európé Trencsényi –Waldapfel Imre Görög regék írását juttatja eszünkbe, hogy aztán visszatérjünk a mai álomvesztő Európa gondjaihoz. 

               Utunk a türoszi király, Agénor leányához, a szépséges Európéhoz vezet, akire csodálatos mély álmot bocsátott egy éjszaka Aphrodité, a szerelem istennője. Két világrész versengett érte, asszonyi alakban álltak meg az ágya fölött, az egyik Ázsia, a másiknak akkor még neve sem volt. – Az én földemen született, én is neveltem őt - mondta Ázsia. És átölelte a leányt. – De nekem rendelte Zeusz, és róla fognak elnevezni engemet – mondta az ismeretlen, és ellenállhatatlan erővel ragadta magához Európét. Ekkor felriadt álmából a királyleány. Sokáig ült még szótlanul az ágya szélén dörzsölte szemét, de nem tudta kitörölni belőle a látomást, olyan mélyen vésődött a szívébe a két asszony alakja.  Melyik isten küldhette szememre ezt az álmot? – sokáig tűnődött magában. – És ki is lehet az idegen asszony, hogy máris vágy fogta el a szívemet utána? Milyen szeretettel karolt át, úgy nézett rám, mintha a leánya volnék! A boldog istenek fordítsák jóra az álmomat!

                 Csodálatunkra méltó és rendkívülien meglepő a természetfölötti erőknek a cselekményekbe, és egy nép sorsába való érdemi beavatkozás (eposzban, drámában egyaránt), nem különben, hogy külső kényszer miatt a körülöttünk élő emberek között gyakran hallgatnunk kell, - olykor csak az időben és térben – távol levőkkel (a lelki társakkal) beszélgetünk. Jóllehet, ez a szféra már nem a világ látható és közvetlenül érzékelhető szintje, - mégis létezik. Mert létezik egy világ, amelyben élünk, és létezik egy másik világ, amely által többek és jobbak leszünk az él az élhető világban – fogalmazott Lev Tolsztoj a Két világában.  Így aztán a megjelölt módon, az egy általános létből következő egyén is igyekszik a szellemi világgal való kapcsolatát kifejleszteni, az egzisztenciális világot beemelni a transzcendens világba. Közvetlen érzékelhető, materializmuson alapuló „duplafenekű szerepjáték” (a műtrágya-elmélet, hogy tulajdonképpen a kövérek jobban táplálják a talajt) az elvont gondolkozásra elkötelezettek, kérdéseire válaszolni nem tudók - különben ez a szándék még napjainkban is gyakran tetten érhető -, ami történelmileg indokolttá tette az egyfajta idealizmus párhuzamos létét. Találóan fogalmaz Gerevich, hogy „az élénk intellektus gátolja a következetest”, a karakterológia fogalmával élve, a párhuzamos univerzum szorongásait úgy próbálta kompenzálni, hogy mindig másban kereste a hibát. Ennek lett az eredménye a cselekvés szintű párhuzam, azaz „az arca bamba vigyorra torzul”.

                  Így az álnok csúsztatásban ki ne ismerné fel mindazt, amit a húszadik sz.ban áléltünk / Mussolini, Hitler, Lenin, Sztálin, Mao Ce-tung / az 1953-as Szikra kiadású filozófiai fogalmak rendszerének az agymosással, azonos erőszakával, mely meghatározta egy nép nézeteit, cselekedeteit – istentelen eszmék új messiásaként: ahol a hely szelleme nem hitelesíti a látottakat, nem biztosítja az érzelmi azonosulást, sem a szellemi feltöltődést. Igy aztán a társadalomszerkezet „kalapácsfilozófiája” és az önmegnyilatkozás nélküli élettelen civilizáció párhuzamosan haladt az emberi létezés természeti és kulturális feltételeinek növekvő fenyegetettségével.

                 A magyarság mértékére szabva tartozunk óvatosan, - de az igazmondás terhe alatt - tudatosítani, hogy népünk lelkét és szellemét fenyegető tárgyiasult és tömegesűlt globalizáció az egyetemes otthontalanság felé irányítja. „ A csak rációra korlátozott embert a végcél motiválja - a Vég!  - figyelmeztet Nemes Nagy Ágnes. Krúdi Gyula inkább a saját mulattatására irta az Álmoskönyvét, a zsúrspiritizmust pedig a szabadkőművesek és a metafizikusok okulására szerveznék, de Isten nem közömbös a holisztikus világnézettel, vagy az okkultizmus tanításával szemben. Tehát nem elég a hibákat leleplezni, - sőt ez helytelen is! -, ha nem tudjuk egyúttal a jobb állapot eszközét is megjelölni..(J.W.Goethe)

                  A csillagász veszi először észre, hogy jön a fény: Jön az új Fény! – Tarnas Mert minden évben, de különösen az esztendő elején, hogy ami akaratunk szerinti, azt szívesen el hisszük.  És csak hinnünk kell, hogy jön a világfordulás sodrával mindenek átértékelése.                                                   .                

                 A boldog istenek fordítsák jóra álmunkat  az  oda – vissza megtett úton.

 

 

                                          Pásztori Tibor Endre

 

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink
 
Legújabb
Friss bejegyzések
2018.03.20. 01:59
2018.03.15. 23:20
2018.03.15. 21:17
2018.03.15. 18:34
2018.03.11. 16:39
2018.03.11. 14:23
2018.03.10. 17:53
2018.03.09. 14:03
2018.03.08. 17:36
2018.03.08. 13:27
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

rovat-vezető

Jegyzetei: 2016 decemberig

2017. januártól >>>

*

 Erdélyből: vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

SZERZŐI JOGSZABÁLYOK

IRODALOM

Csobai Vera

Dr. Gundy Sarolta

*

 Igaz történelem

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

 

Rólam írták: Kanizsa újság

archivum

 

 
Ajánljuk**

.

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól