Szeretem a kapor illatát, ízét. Szerencsém volt az idén, soha nem látott mennyiségben kaptam belőle. Mélyhűtve, sóban, ecetben és olajban várja sorsát az őszi, téli napokra…
Kezdem a kovászos uborkával. A négy literes üveg alját vastagon beterítettem kaporral, a –csak erre a célra használt körömkefével jól megdolgoztam, hogy egy szem por, vagy homokszem se maradjon rajta, megpakoltam az üveget úgy háromnegyedéig. Következett ismét a kapor, tetejére szép egészséges –permetnélküli- szőlőlevelek. Miközben ezen, tevékenységeimmel szorgoskodom, a tűzhelyen felforr a sós víz. Nagyon sós! Nem kell félni, az uborka eltünteti a felesleget. Ettől lesz ropogós a koviubi.
A lobogó forró sós vizet ráöntöm az uborkákra, pár perc múlva leöntöm, ismét felforralom, majd ismét felöntöm. Az uborkára helyezem a szőlőleveleket, tetejére a többszörös gézbe, vagy tüllbe csomagolt szikkadt kenyér csücskét. Elkészült a nagy mű, mehet a napra érlelődni. Ne felejtsünk eltenni a forralt sós vízből, mert szükség lesz rá. Az üveg szájára szűrőt teszünk a bogarak ellen. Két nap múlva, ha opálos lesz a lé, levesszük a gézbe kötött kenyeret, felöntjük a félretett sós lével, és addig hagyjuk a helyén, ameddig teljesen fel nem tisztul. Az átlátszó lé jelzi fogyasztásra alkalmas az uborka. Ilyenkor eltávolítjuk a szőlőlevelet, kaprot, az uborkákat egy kiforrázott üvegbe vagy dobozba áttesszük, felöntjük saját levével, lezárjuk és mehet a kamrába, vagy hűtőbe. Nagyon sokáig eláll(na), ha el nem fogyna…
2. Kapros túróval töltött, rántott gomba
Ugyan úgy készítjük el, mint az túrógomboc alapanyagát (csak kissé jobban sózzuk, és vágott kaprot adunk hozzá) :
25 dkg túrót, 2 tojással, 2 evőkanál rétesliszttel, 2 evőkanál zsemlyemorzsával, elkeverjük, és hozzá adunk 1 csomag apróra vágott kaprot és ízlés szerint sózzuk.
Félkiló friss gombát veszünk, ami még nem nyílt ki. Tisztítás után a tönkjét kivesszük, a gombák kalapját enyhén megsózzuk, és megtöltjük a kapros túróval. Az apróbb gombákból kettőt a töltelékkel összeragaszthatunk.
Panírozzuk és forró olajban kisütjük. Salátával, majonézes burgonyával, rizzsel tálalható.
A megmaradt tönköket felaprítva eltesszük töltelékekhez, vagy mártáshoz.
3. Kapros-túrós lepény
Tészta
25 dk lisztben (fele rétesliszt legyen), langyos vízben felfuttatott 2 dk élesztőt, 1 t. sárgáját, 4 dkg vajat (margarint, vagy liba-, kacsa-, tyúk zsírt) , csipet sót keverünk, és langyos vízzel közepes tésztát készítünk. Jól kidolgozzuk, 1 órán át kelesztjük.
Töltelék
3 tojás sárgáját 4 dkg. vajjal (margarinnal) habosra keverünk. Fél kiló száraz túrót áttörünk, 3 evőkanál tejfölt, sót, 1 csomag apróra vágott kaprot hozzá adunk. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk.
Egy közepes tepsit kizsírozunk, lisztezünk.
A tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk. A túrót egyenletesen rákenjük. 1 tojással elkeverünk 1 – 1 ½ dl tejfölt, amivel megkenjük a túrót.
Langyos sütőbe tesszük, és szép pirosra megsütjük.
No, de a kedvencem se maradjon ki. Kapros tökfőzelék, tejföl és feltét nélkül sok kaporral, hidegen, melegen, naponta többször, ameddig jut belőle...
A tököt lereszelem, sózom. Elkészítem a rántást.
Enyhén ecetes vízben megfőzöm a sótól kinyomkodott tököt, sok kaporral, majd berántom.
Persze finom lehet tejföllel is, de én bizony nélküle szeretem:))
Jó étvágyat kívánok!
Ha már a túrógombóc receptje szerepel a gombánál...
Nagyon köszönöm a recepteket! Én is szeretem a kaprot, van is a kertben elég, még nő az uborka kicsit és rakok is el ilyen finomságot. A túrógombóc is nagyon fenségesen néz ki!