Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

(http://ekpafat-kistarogato.gportal.hu) email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztrológia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

A politika-közélet rovatunk független oldalon, független szerzőkkel és szerkesztőkkel jelenik meg.

Regisztrálni meghívással, a jogi nyilatkozat elfogadása után lehet.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője* *2. Caesar képelapküldője*

  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**  Találkozók***Szerzői jogok**

     *        

*FŐOLDAL

Pünkösdi vallomás

2013.05.20. 17:43, Turul
---Vallás*Hitélet

pirosban

Bevallom, hogy keveset járok templomba, hiszen amikor gyermek voltam, más idők jártak.

 

 Engem nagymamám nővére és férje nevelt, akik semmiképpen nem akartak rosszat nekem, ezért engedték, hogy kövessem az akkori “divatot”, legyek kisdobos, úttörő, és ha akarok, járhatok hittanra, de nem feltétlenül szükséges. Melyik gyerek az, aki ilyen esetben nem a könnyű utat választja? Olvasgattam a Kis katekizmust, de nem értettem. Egyszer elmentem a templomba is felkészítésre, ahová első áldozás előtt jártak a gyerekek, de megint csak nem értettem a lényeget, így nem lettem első áldozó. Mikor megláttam kis barátnőmet hófehérben, kicsit bántam, hogy én most nem lehetek ugyanilyen szép, ám aztán elfelejtettem az egészet.

 

Mindig nagyon szerettem olvasni, és az irodalom megértéséhez bizony szükség van a Biblia ismeretére, ezért aztán beszereztem egy Bibliát és olvasgattam. Kicsit bonyolultnak találtam, de nagyon érdekelt így többször is elővettem, lassanként megismertem (bár még ma is találok benne új bölcsességeket), hiszen ez az a könyv, amit nem lehet csak úgy “kiolvasni”…

Vidéki nyaralásaim során vasárnaponként kötelezően el kellett mennem a templomba, nehogy nagyszüleimet “megszólják” a faluban. Érdekes volt a templom, megtanultam néhány imádságot, éneket, így valami keveset megérintett a szentmisék hangulata. Itthon persze nem jártam misére, sőt furcsán néztem barátnőmre, aki vasárnap délelőtt soha nem ért rá…

Felnőttként aztán gyakran előfordult, hogy bementem egy-egy templomba, beültem a padba, és valami nagyon jó érzés kerített hatalmába. Nyugalom és szeretet áradt a falakból, képekből, szobrokból. Eszembe jutottak a gyermekkori imádságok, és halkan elsuttogtam azokat. Úgy éreztem, így kell megköszönjem mindazt, amit kaptam a templomtól. (Tényleg a templomtól kaptam, vagy Istentől? Ma már tudom, hogy nem az épület a lényeg, hanem annak ura, a mi Istenünk.)

A református templomok szintén nagyon megragadtak, bár ott szobrokat, képeket nem láttam, de pl. Erdélyben olyan csodálatos díszítésekkel találkoztam, ami ámulatba ejtett: kazettás mennyezet, gyönyörű, írásos hímzések, énekeskönyvek és azok a csodálatos énekek… A református énekeket gyönyörűnek találtam és ma is nagyon szeretem őket. Hiába vagyok római katolikus, valahogy a református vallást is nagyon közelinek érzem magamhoz. Remélem, ez nem bűn?

Lengyelországban viszont rengeteg katolikus templomban jártam, amelyek között voltak csodálatos, hatalmas templomok pl. Krakkóban, és bűbájos fatemplomok vidéken. Mindegyikben ugyanazt az áhitatot éreztem, amit az itthoni templomokban, Isten mindenütt jelen volt…

Brüsszelben egy valódi katedrálisban gyújtottam gyertyát és imádkoztam Hazánkért és a családomért. Isten ott is meghallgatott, éreztem szeretetteljes jelenlétét.

Mostanában időről időre szükségét érzem, hogy elmenjek egy szentmisére vagy egy istentiszteletre. Nem járok minden vasárnap templomba, de imádkozni szoktam. Amikor baj van, akkor térdepelve fohászkodom, és valahogy mindig kapok segítséget. Amikor a férjemet leütötték és kirabolták, nem jött haza éjszakára, akkor úgy aludtam el hajnalban, hogy térdepeltem összekulcsolt kézzel, és így is ébredtem. Másnap délután szörnyű állapotban, de megjött a férjem. Isten megsegített, hazavezette… Ezen a télen betegségek sorát kellett elszendvednünk, és én megint Istenhez fordultam, könyörögtem, hogy adjon még nekünk időt, amit együtt tölthetünk, hiszen szeretjük egymást. Isten gyógyulást küldött, mi pedig megmaradtunk.

Pünkösd vasárnapján korán érkeztem a templomba, így volt időm köszönetet mondani Istennek mindazért a jóságért, amit kaptunk tőle. Megérkezett a válasz is, hogy arra kaptuk az időt, hogy tanuljunk hibáinkból és legyünk jobbak. Végiggondoltam, hogy miben kell változni, és igyekszem megtenni, ami tőlem telik.

Elkezdődött a szentmise, körülvitték a keresztet és a mécseseket, tömjén füstölt és a pap piros miseruhában vezette a szertartást. Az oltáron hatalmas vörös rózsacsokrok pompáztak. A templom teljesen megtelt, és minden a Szentlélekről szólt, aki nélkül valóban nem lenne semmi, tehát éppen olyan fontos, mint az Atya és a Fiú. Most értettem meg, hogy milyen csodálatos a magyar nyelv, amikor a gonosztevőt lelketlennek nevezi, ill. arra, aki minden igyekezettel ténykedik azt mondjuk, hogy szívvel-lélekkel teszi a dolgát. Szentlélek nélkül mit mondanánk? Lélek nélkül hogyan élhetnénk?

Elmondta a pap, hogy Ferenc pápának egy kalitkában vittek három galambot, amelyeket ő kiengedett, és elrepültek, de az egyik egy pár pillanatig a kezére ült és a szemébe nézett. A Szentlélek ábrázolása a fehér galamb és a láng, ahogy az apostoloknak is megjelent annak idején…

 

Mit ünneplünk tehát Pünkösdkor?

 

Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó ünnep, a keresztény egyház születésnapja. Az ünnep története a következő: Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra.

“És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, ahol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek, és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Szellemmel, és kezdének szólni más nyelveken, amint a Szellem adta nékik szólniuk.”

Ekkor Péter prédikálni kezdett, beszédére sokan figyeltek, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek.

Piros Pünkösd…Miért piros? Erről is találtam néhány adatot az interneten:

Liturgikus színek a mai római katolikus gyakorlatban

Piros: vértanúk ünnepein, Virágvasárnap és Pünkösd ünnepén

Fehér: szentek ünnepein és nagyobb, fontosabb ünnepeken

Zöld: az ún. Évközi időben, mely Vízkereszttől Hamvazószerdáig, és Pünkösdhétfőtől Advent első vasárnapja előtti hétig, Krisztus király ünnepéig tart

Lila: Adventben, Nagyböjtben, gyászmiséken

Rózsaszín: Advent 3. és Nagyböjt 4. vasárnapján

Arany: a nagyobb fontos ünnepeken, pl. karácsony

Ezüst: a nagy ünnepeken

Fekete: gyászmiséken, temetésen (ha nem palástban van a pap)

Kék: Mária-ünnepeken

Az evangélium szerint Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek, Szent Péter prédikációját követően sokan megtértek, és belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek. Ezen a napon a keresztény egyházak országszerte ünnepi miséket, illetve istentiszteleteket tartanak. Pünkösd napján azonban mást is ünnepelünk: az életet, az életvidámságot, amely számos máig élő, az ünnephez kötődő hagyományunkban érhető tetten.

 

pirosban

6 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2013.05.24. 21:22
Vica

Ibolyám, tetszett ez az őszinte vallomásod. Sok mindenben hasonlóan gondolkodunk.

2013.05.21. 15:12
palinkas34

Kedves Ibolya köszönöm a soraidat.

2013.05.20. 21:19
hzsuzsa

Nagyon szépen írtad le, ahogy lassan közeledtél Krisztusunkhoz. Köszönöm, hogy olvashattam

2013.05.20. 20:18
suzymama

Ez egy nagyon szép tanúságtétel volt.Isten segítsen utadon. Mindig szívesen olvasom hallgatom, hogy kihez -kihez mikor jut el, mikor eszmél rá ,hogy nincs egyedül. Imádkozzál sokat, mert az imának nagy ereje van. Köszönöm,hogy megosztottad. Isten áldjon érte.Baráti öleléssel:Suzy

2013.05.20. 19:43
Anita

Köszönöm ,hogy olvashattam és kívánom, hogy továbbra is áldásban részesedjetek!

2013.05.20. 19:16
Admin

Drága Ibolyám, a legszebb tanúságtételt ma tőled olvashatjuk. Nagyon sok hasonlóságot vélek felfedezni. Talán ezért nem véletlen a többéves barátságunk. Katolikusnak lettem keresztelve, református édesanyával. Ritka amikor a gyerek az apa vallását kapja, nálunk ez így alakult. Közöl áll hozzám is a református vallás, sőt a földi lelkivezetőm is református lelkipásztor. Hálásan köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a szép vallomást. Isten áldása legyen Veletek!

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink
 
Legújabb
Friss bejegyzések
2018.04.16. 06:37
2018.04.11. 21:57
2018.04.10. 15:33
2018.04.09. 17:05
2018.04.06. 18:45
2018.04.06. 18:28
2018.04.06. 16:48
2018.04.06. 16:12
2018.04.05. 14:36
2018.04.04. 20:42
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

rovat-vezető

Jegyzetei: 2016 decemberig

2017. januártól >>>

*

 Erdélyből: vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

SZERZŐI JOGSZABÁLYOK

IRODALOM

Csobai Vera

Dr. Gundy Sarolta

*

 Igaz történelem

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

 

Rólam írták: Kanizsa újság

archivum

 

 
Ajánljuk**

.

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól