4 különböző töltelékkel ellátott töltött húst.
suzymama 2014.01.24. 09:38
Gyönyörű hidegtál!
1. Csirkemell őzgerincformában sütve -hideg tál
(ennek a receptnek az alap ötletét az Andi konyhájából vettem)
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt,
só, bors, petrezselyem ízlés szerint, 4 ek tejföl, 3 ek liszt, 2 tojás
Elkészítés :
4 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal a petrezselyemmel, 15 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk.
Az őzgerincformát kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából.
A húsos masszát öntsük a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát.
Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre.
Majd kifordítani a formából egy tepsire és addig pirítani míg a szalonna nem kap egy kis színt.
2. Rakott hús gombával töltve ( hideg tál)
6 szelet csont nélküli karaj só, bors,
liszt 2 tojás, 20-25 deka reszelt sajt 20 deka bacon
A hús szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben, tojásban, a reszelt sajtban. Az őzgerinc formát kibéleljük a baconnel, úgy, hogy a végei kilógjanak,
erre ráhelyezünk 3 hús szeletet, majd töltjük az előre elkészített töltelékkel.
Töltelék:
30 deka gomba 1 kis fej vöröshagyma,
olaj só, bors bazsalikom 3 tojás
Elkészítése:
A gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, egy kevés bazsalikomot szórunk rá ( vigyázni, mert nagyon intenzív az íze), majd a 3 tojást ráütjük, egy pillanatig együtt főzzük, csak annyira , hogy a tojás ne folyjon.
Amikor kihűlt, (nem kell teljesen, hogy hideg legyen), beleöntjük a panírozott hússal bélelt őzgerincbe, kicsit szórunk rá a kimaradt reszelt sajtból, rárakjuk a fenn maradt 3 szelet már bepanírozott karajt, beborítjuk a kilógó bacon szeletekkel, a tetejére is tegyünk hossz irányba. Lefedjük alufóliával, kb 30-40 percig sütjük az előre felmelegített sütőben ( 170 fok),
majd levesszük az alufóliát és még 15 percig süssük.
Sütés után 20-25 percig hagyjuk a formában hűlni, azután borítsuk egy tepsire és tegyük vissza
a sütőbe, hogy a bacon is megpiruljon. Amikor kihűlt csomagoljuk alufóliába és tegyük a hűtőbe, másnap nagyon szépen lehet szeletelni. ( Melegen semmi képen ne szeleteljük, mert széthullik!!)
3. Rakott hús spenóttal töltve ( hideg tál)
A külső „ burok” ugyan az, mint a gombával töltöttnél, az eljárás is.
6 szelet csont nélküli karaj 20 deka bacon só bors liszt tojás sajt
A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe, tojásba, sajtba megforgatjuk.
Az őzgerinc formát kibéleljük a bacon szeletekkel, itt is lógjanak ki a végek,
erre ráhelyezünk 3 szelet húst, majd ráöntjük a tölteléket, rászórjuk a maradék sajtot és
a 3 szelet panírozott karajt, majd beborítjuk a baconökkel, alufóliával beborítjuk, előmelegített
( 170 fokon) 30-40 percig sütjük, levesszük a fóliát,
ismét 15- percig sütjük, majd 20-25 percig hagyjuk hűlni, tepsire borítjuk, vissza tesszük a sütőbe, hogy a bacon megpiruljon. Ha kihűlt, ezt is alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük, semmi képen melegen, mert széthullik.
Töltelék:
½ kg spenót 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 ek olaj 1 ek tejföl, 2 tojás 1 ek liszt só bors
A spenótot megfőzzük és alaposan lecsepegtetjük, majd apróra feldaraboljuk
( semmi víz ne maradjon közte). A fokhagymát is apróra daraboljuk és a spenóttal együtt megfuttatjuk a forró olajon, sózzuk, borsozzuk.
A tejfölt, tojást és a lisztet elkeverjük, ráöntjük a spenótra, egyet rottyantunk rajta és félre húzzuk, hogy hűljön, ezzel töltjük a húst.
4. Töltött szűzpecsenye ( hideg tál)
1 szűzpecsenye ( nagyobb) 10 -15 deka bacon só bors
25-30 deka darált hús 1 gerezd fokhagyma diónyi vöröshagyma,
1 kk ( laposan) pirospaprika 1 tojás
Elkészítése:
A szűzpecsenyét éles késsel vágjuk úgy,mintha fel lenne tekerve és azt bontanánk
le és tekernénk ki, Így szép nagy darab lesz belőle, ezt meg klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A darált húst elkészítjük, mint a fasírthoz, azzal, hogy ebbe teszünk egy csapós kávéskanál pirospaprikát és nem kell bele áztatott zsemle. Ezt a masszát rákenjük a szűzpecsenyére, feltekerjük és a bacon szeleteket rátekerjük, majd alufóliába csomagoljuk és úgy sütjük
170 fokon 30-40 percig ( a tekercs vastagságától függően), majd leszedjük az alufóliát és megpirítjuk a bacont.. Ha kihűlt ezt is befóliázzuk, hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.
Juhász Ilonka Szabadka Serbia
|