Egyszerű étkek,nagyszerű ízek.
suzymama 2013.12.03. 12:44
Krumplis-diós,csokitorta
Nem is gondolná az ember, hogy milyen finom is a krumplival készült torta.
Tulajdonképpen a krumpli ízt nem is érezni, a tészta nem száraz, hanem kellemesen szaftos állagú.
A diót mindenképp pirítsuk meg, mert különleges plusz ízt ad a süteménynek.
Készíthetjük tepsiben, tortaformában, esetleg kuglófként, de még muffinformában is - a választást már rátok bízom.
Úgyhogy bátran a krumplival !!!
HOZZÁVALÓK
- 2 db tojás, 25 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 15 dkg vaj, 30 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 15 dkg dió, 2 dkg, kakaópor, 5 dkg étcsoki, fél cs sütőpor
- A krumplit főzzük puhára, törjük át és hűtsük ki.
- A diót egy serpenyőben pirítsuk meg, őröljük durvára.
- A tojást habosítsuk ki a cukrokkal, majd a puha vajjal együtt keverjük simára.
- A száraz hozzávalókat vegyítsük el egymással és keverjük a vajas részhez.
- Öntsük hozzá a tejet és az olvasztott csokoládét és keverjük egyneművé a főtt krumplival együtt.
- Simítsuk vajazott, lisztezett formába ( 22 cm ) és 180 fokos előmelegített sütőben, süssük kb 50 percig.
A recept Judit konyhájából való.
Káposztás -krumplis,egytál.
Összedobálós, igazi magyaros étel. A fűszerezése minimális, hiszen a kolbász és a szalonna már önmagában is elég ízletes. A hozzávalók szinte minden konyhában megtalálhatók és az elkészítése sem igényel különösebb szakértelmet. Friss kenyérrel és tejföllel gazdagon meglocsolva fogyasztottuk.
HOZZÁVALÓK
- fél kg savanyú káposzta
- 1 kg burgonya
- 1 pár parasztkolbász
- 1 fej vöröshagyma
- őrölt kömény
- magyaros fűszerkeverék
- 10 szelet baconszalonna
- A káposztát jól átmossuk, apróbb darabokra vágjuk.
- A kolbászt karikázzuk, a burgonyát vékony szeletekre vagdossuk.
- Egy serpenyőben kevés zsírt hevítünk, a hagymát megpirítjuk pár karika kolbásszal és rátesszük a káposztát. Ízesítjük és kb félóráig pároljuk.
- A sütőt 200°C - ra előmelegítjük.
- A burgonyát, a káposztát és a kolbászt összeforgatjuk és egy tűzálló tálba terítjük.
- Öntünk rá 1 dl vizet a tetejét kirakjuk a szalonnacsíkokkal.
- Alufóliával lefedjük, így sütjük kb 50 percig, majd a fóliát eltávolítjuk és felső sütésre kapcsolva egy kicsit rápirítunk a tetejére.
Majdnem,rakott krumpli
Igazán finom és laktatós, amolyan rakott krumpli félét, zöldbabbal, - csak serpenyőben.
Ízesített, snidlinges tejföllel gazdagon meglocsolva, kiváló étel ebédre, vagy akár vacsorára a családnak - nem is beszélve arról, hogy gyorsan kész van. Enyhén csípős, házi kolbásszal készült, amit mi nagyon szeretünk.
HOZZÁVALÓK : - 1 szál füstölt kolbász, 3 - 4 db tojás, 1 doboz konzerv ceruzabab, 1 kg apróbb burgonya, 2 - 3 fej lilahagyma, só, bors, 2 - 3 gerezd fokhagyma
ÖNTET : tejföl, aprított snidling, só, bors
- A burgonyát héjastul sós vízben megfőzzük.
- A tojásokat keményre főzzük.
- A babot lecsepegtetjük.
- Egy serpenyőben vajon megfonnyasztjuk a karikára vágott lilahagymát, ízesítjük sóval borssal, zúzott fokhagymával, majd rádobjuk a lecsöpögtetett ceruzababot. Jól átpároljuk majd kiöntjük egy tányérra.
- Az előzőleg használt serpenyőben, megpirítjuk a kolbászkarikákat.
- A krumplik héját eltávolítjuk, negyedeljük.
- Végül minden hozzávalót beborítunk a serpenyőbe és együtt jól átpirítjuk.
- A tojásokat megpucoljuk, négyfelé vágjuk és fogyasztáskor helyezzük a tányérra.
- Fűszeres tejföllel, meglocsolva fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Török,zöldséges rakott krumpli
Valahogy a lencsét mindig összekötik az Új évvel, pedig évközben is sokszor kellene fogyasztanunk.
Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, én nagyon szeretem akár levesként, főzelékként, de fasírtként és íme : rakott krumpliként is megállja a helyét.
HOZZÁVALÓK
- 10 dkg lencse + 1 babérlevél + 1 kk őrölt kömény
- 1 cukkini
- kb 3 - 4 szem nagyobb burgonya
- 1 vöröshagyma
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 ek paradicsompüré
- só, bors, római kömény és koriander
- A lencsét a babérlevéllel és a köménnyel főzzük puhára.
- A burgonyát sós vízben a héjával együtt főzzük meg.
- Készítsük el a ragut : a hagymát vágjuk apróra és kevés olajon fonnyasszuk meg.
- Adjuk hozzá a felszeletelt cukkinit, az apró kockákra vágott paradicsomot és pirítsuk át.
- Közben ízesítsük és ha megpuhultak a zöldségek, sűrítsük a pürével.
- Majd a lecsepegtetett lencsét is keverjük hozzá.
- A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk karikára és a felét, vajazott sütőforma aljára szétterítjük.
- Halmozzuk rá a ragu felét, majd takarjuk be a burgonyaszeletekkel.
- A tetejére rakjuk rá a megmaradt ragut és előmelegített 180 fokos sütőben kb 20 percig süssük össze.
- Fokhagymás tejföllel vagy joghurttal meglocsolva fogyasszuk.
Tejszínes sonkás-cukkinis tészta
HOZZÁVALÓK:
-1 közepes zsenge cukkini
-20 dkg sonka
1fej fokhagyma
1fej vöröshagyma
-2 dl tejszín
-petrezselyemzöld
-1 paradicsom
-25 dkg tészta
-olivaolaj, só, bors, ételízesítő
ELKÉSZÍTÉS:
Először lereszeljük a cukkinit, sózzuk és állni hagyjuk.
Serpenyőben olivaolajat hevítünk, az egész fokhagymát kettévágjuk és megpirítjuk, ettől máris kellemes fokhagymaízű olajat kapunk. Amikor szépen megpirult, kivesszük, majd a vöröshagymát is megfonnyasztjuk az olajon, ezután rátesszük a felkockázott sonkát,
kicsit lepirítjuk. A közben a levet engedett cukkinit kinyomkodjuk és hozzáadjuk a sonkához, a paradicsom héját lehúzzuk, apró kockára felvagdossuk és mehet a serpenyőbe. A megmaradt fél fokhagymát belepréseljük a főzőtejszínbe, borsozzuk, adunk hozzá egy kis delikátot, jól elkeverjük és ráöntjük a cukkinis sonkára. Addig forraljuk amíg besűrűsödik, megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk meg . A végén rászórjuk a felaprított petrezselymet és összekeverjük.
A tésztát enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük és tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Almás,csirkemájas serpenyő
Gyorsan valamit vacsorára - mondjuk csirkemájat almával összesütve. Közel félóra alatt készre sütjük egy serpenyőben és már tálalhatjuk is. Köretként újhagymás krumplipürét készítettem, de friss kenyérrel vagy párolt rizzsel is nagyon finom.
- Két db nagy fej lilahagymát nagyobb szeletekre vágunk és egy evőkanál vajon megdinsztelünk,
hozzáadjuk a megmosott, megtisztított 1 / 2 kg csirkemájat és félig megsütjük.
- Ízesítjük kevés ételízesítővel.
- Az almáknak ( személyenként 1 db ) eltávolítjuk a magházát, cikkekre vágjuk és hozzáadjuk a májhoz.
- Kb negyedóra alatt összesütjük és megszórjuk friss petrezselyemmel és újhagymával.
Judit konyhájából.
Burgonyás rakott csirkemáj
HOZZÁVALÓK :
60- 70 dkg csirkemáj, 2 - 2 fej lila - és vöröshagyma, majoránna, só, bors, pirospaprika, darált paprika,
1, 5 kg burgonya, tejföl, vaj, forró tej, 4 db tojás, petrezselyemzöld
Szokásos módon elkészítjük a resztelt májat. A burgonyát sós vizben puhára főzzük, kevés tejföllel, vajjal és forró tejjel összetörjük.
Egy jénait kivajazunk, az aljába belesimítjuk a püré felét, ráöntjük a májat és befedjük a maradék pürével.
A tojást habosra verjük, sóval borssal ízesítjük és ráöntjük a püré tetejére, majd jócskán megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
180°C -os sütőben szép pirosra sütjük.
|
Kedves Suzymama! Hálásan köszönöm a sok finomságot. Isten áldjon meg érte