Hozsváth Antal: Takarékosság és egészség
Publikálta:Vica 2012.04.30. 13:30
Ez a két alapvető életviteli fogalom, látszólag ellentmondásban van egymással, de a látszat, mint tudjuk néha csal.
Amennyiben takarékosság alatt az elfogyasztott táplálék változatosságának, minőségének a visszafogását értjük, valóban az egészségünk kerülhet veszélybe.
Ám, ha a konyhai kiadások csökkentését a mohóság, a lerakódásokhoz, elhízáshoz, különféle emésztőszervi gondokhoz, alvási problémákhoz vezető mértéktelen táplálkozás - mondjuk ki úgy, ahogy van!: zabálás - visszafogásával gondoljuk elérni, a két fogalom - takarékosság és egészség - máris szoros, egymást feltételező és erősítő egységet alkot.
Úgy is megfogalmazhatnánk, hogy az ésszerű takarékoskodás, az egyik alapfeltétele jó mentális és fizikai kondíciónknak. Gondoljunk csak a pénzügyi gondok, a mindíg szűkös családi kassza lélekromboló hatásaira, mely végül a szervezet energia egyensúlyának felbomlásához, megbetegedésekhez vezet.
A zabálásnak mint tudjuk,- a helytelen példákon, hozzászokáson, hormonális tényezőkön kívül - lelki okai is lehetnek. Így beszélhetünk például "bánat-evésről", "öröm-zabálásról", anorexia-bulémiáról.
Ha időnként megfigyeljük mint külső szemlélő, saját életvitelünket, nagy valószinűséggel találunk majd - saját megitélésünk szerint is - helytelenségeket, melyeket aztán, kemény elhatározással meg is változtathatunk.
Remélem sokakban elindítottam néhány gondolatot az ésszerűbb életvezetés, az egészség, a jobb közérzet elérése irányában.
|