-Martini, tojáslikőr, Borlikőr, Rum, és Puncs, Házi meggylikőr, Sütőtök pálinka, Házi Baleys likőr, Gyomorkeserű
1. Martini
1/2 kg fényezetlen rizst (lehet olcsó tört is) egy 5 literes dunsztos üvegbe elterítünk. 3 liter forró vízben 1.5 kg cukrot feloldunk. Mikor kéz-melegre hűlt ráöntjük a rizsre. Beledobunk 7 szem szegfűszeget, egy körömnyi fahéjdarabot, 10 dkg mazsolát, 1 rúd kettéhasított vaníliát, 3-4 kisebb bio-citromot vékony szelekre vágva. 4 dkg sörélesztőt morzsolunk a tetejére. Celofánnal lekötjük, de a celofánt nagyobb tűvel sűrűn megszurkáljuk. Langyos helyre tesszük, (mosogatószekrény alja kiváló) 28-30 napig nem szabad mozdítani. Ezt követően óvatosan lefejtjük (infúziós szerelék tökéletesen alkalmas) hideg helyen pihentetjük pár napig, majd még egyszer átfejtjük és a végleges helyére tesszük. Minél tovább áll, annál finomabb.
***
2. Tojáslikőr
2 t.sárgáját. 2 púpos evőkanál porcukorral, 1 vaníliás cukorral habosra keverünk. 2 evőkanál lisztet fél liter tejjel simává keverünk és 1 vaníliás cukorral felforraljuk gőz fölött. Levesszük a gáztól és kanalanként elkeverjük benne a habos tojássárgás masszát, Visszatesszük a gőzre egy roggyanásig. Párszor megkeverve hűtjük és a tetszés szerint mennyiségű tiszta-szesszel elkeverjük. (3,3 dl 96 %-s az általános 1 literhez)
***
3. Borlikőr
Fél liter nagyon jó minőségű testes vörösbort (pl. Egri bikavér) 0.5 kg cukorral, 7 szem szegfűszeggel, 1 van. cukorral, késhegynyi törött fahéjjal, 1 csipetnyi bio-citrom héjával felfőzünk. Hűtés után leszűrjük és fél liter minőségi rummal elkeverjük.
***
4. Rum
1 liter erős teát főzünk. Ehhez adunk 1 rum aromát és 4 dl 96%-s tiszta szeszt. Üvegbe töltjük és érleljük pár napig.
Van, aki tesz bele égetett cukrot. Ki, hogy szereti. A cukor ne legyen 5 dkg-nál több, és jól meg kell pirítani, majd teával felönteni, olvadás után a teához visszaönteni, mielőtt beletennénk az aromát és a szeszt.
***
5. Puncs
3 dl erős teába teszünk 10 dkg porcukrot, 1 van.cukrot, 1/2 dl konyakot. elkeverjük, majd melegített poharakba elosztjuk. A tetejüket vékony citromkarikákkal zárjuk és 1 dl erős rumot elosztunk rájuk, majd meggyújtjuk.
Bejegyezte: Lélek Sándorné
***
6. Házi meggylikőr (Griotka)
2 kg megmosott meggyet rétegezve 1 kg kristálycukorral egy 5 literes befőttes üvegbe tesszük. Felöntjük 1 liter rummal. Lezárjuk az üveget, és sötét helyen 8 hétig tároljuk. Hetente egyszer átkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. 8 hét után átszűrjük, és hozzáöntünk 1 liter vodkát. Tovább érleljük. A meggyet fel lehet használni süteményekhez vagy bon bon készítéshez.
U.i.: Innen fordítottam le magyarra: http://varecha.pravda.sk/recepty/do...
Bejegyezte: Zsuzsa Földes Hajkó
***
7. Sütőtökből pálinka
1 nagy, egészséges kerek sütőtöknek a száras felén levágjuk a sapkáját és kiszedjük belőle a magokat. Az egészet feltöltjük kristálycukorral és egy száraz, hűvös helyre tesszük egy tálcán, érlelni. Ahogy a cukor kezd összeérni a tök húsával, kezdjük utánatölteni és visszazárjuk. Ezt addig végezzük amíg több cukrot nem lehet bele tenni és akkor légmentesen lezárni és hagyni érni. Ez hosszabb folyamat, végén érezni lehet, ahogy a tök puhulni kezd, mert összeért a cukor a belsejével. Akkor felnyitva kiöntjük a belsejében kialakult alkoholt, átszűrjük, állni hagyjuk majd szörp párolón átfőzzük. a Gumi csövön már az alkohol jön, mely erős és furcsa ízű. Mint pálinka nem volt számunkra fogyasztható így kókuszos likőrt készítettünk belőle.
Bejegyezte: Marianna Habedank
***
8. Házi Baleys likőr
Két doboz (összesen 700-800 g) karamellizált sűrített tej (Salko), ha nincs akkor a dobozos édesített sűrített tejet két óráig főzzük. 1 csomag mandulás pudingot megfőzünk a zacskóján lévő utasítás szerint. Ha kihűlt, összekeverjük fél liter rummal, és a karamellizált sűrített tejjel. Elég 1-2 hétig érlelni.
Bejegyezte: Zsuzsa Földes Hajkó
***
9.Gyomorkeserű
Cickafark, körömvirág, csalán, szegfűszeg, babérlevél, borókabogyó, szegfűbors, gyömbér teás karamell keveréke svéd csepekkel feljavitva adja az aromát. De néha nem svéd cseppeket teszek bele hanem az Aldiban veszek olyan kicsi üveges Undaberg gyomorkeserűt és azzal adom meg az aromáját. De nagyon variálom.
Bejegyezte: Marianna Habedank
***
Fotó: Marianna Habedank