2012.12.19. 15:30, Admin1
Hozzávalók: 1 kg dagadó és 15-20 dkg füstölt szalonna nagy lyukú tárcsán darálva. Fél kilónyi vegyes hús (oldalas, lapocka, comb), 4-5 szelet füstölt császár szalonna. Egy jó nagy fej savanyú káposzta, és ½ kg. szálas savanyú káposzta. 2 nagy fej vöröshagyma, 15- dkg. rizs vagy előfőzött gersli (árpagyöngye). Só, bors, pirospaprika, 1 szál csombor, pár centis rozmaring, babérlevél, szemes bors. (köménymag, pár gerezd fokhagyma)
Minél nagyobb lyukú tárcsán daráljuk a töltelékhúst, annál ízletesebb lesz…
Fél vöröshagymát megdinsztelünk bő zsiradékban, enyhén megsózzuk. Ha kihűlt beletesszük a megmosott, jól lecsöpögtetett rizst, 1 csipet cukrot, (a cukor minden ételnek jobban "kiadja" a zamatát) 1 mokkáskanál fűszerpaprikát, ízlés szerint törött borsot (aki szereti egy késhegynyi köménymagot és pár gerezd fokhagymát is törhet bele). Összedolgozzuk a húst1tojássárgájával. Ameddig az előkészületek folynak, a masszát hagyjuk pihenni. Sőt az sem árt, ha már előző este a tölteléket előkészítjük.
A káposztás edényt (fazekat, cserépedényt) füstölt szalonna zsírjával, vagy a szalonnával gazdagon kikenjük. Az edény aljára fektetjük a császárszalonna szeleteket, vékonyan beterítjük, leöblített savanyú káposztával, rádobunk egy babérlevelet, fél szál csombort, megszórjuk vékony karikára szeletelt vöröshagymával, kevés pirospaprikával elkevert lisztet szórunk rá. Erre jönnek a töltelékek, szépen, sorjában.
Mi nem szoktuk a leveleket kimosni, áztatni, csak a vastag erezetét vágjuk le óvatosan, hogy a levelek ne sérüljenek. A levél alsó harmadába teszem a lazán a tölteléket. Két alsó oldalát ráhajtom, feltekerem, majd a két végét az újaimmal benyomom. Így biztosan nem fog főzés, vagy tálalás közben kinyílni.
A töltelékekre ismét vékony sor káposzta kerül, tetejére a vegyes hús darabok, kevés szálas káposzta, és ismét töltött káposzta. Ha van egy kis sonkadarab, vagy füstült kolbász, ez is mehet bele.
A megmaradt fejből 3-4 üres levelet félreteszünk, a többit vékonyra felszeleteljük, összekeverjük a maradék vöröshagymával, megszórjuk paprikás liszttel, rádobunk még pár babérlevelet, egy kis rozmaringot, a megmaradt fűszereket, majd betakarjuk a félretett levelekkel.
Közben forralunk enyhén sós vizet, pár szem szemes bors kíséretében, és felöntjük a káposztánkat, annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Tetőt teszünk rá, és hideg sütőbe toljuk, alágyújtunk, majd 2 órán át lassú lángon főzzük. Akkor érdemes megnézni, ha nagyon el főnné a levét, kicsit önthetünk hozzá, ha nem elég sós, kevés sós lével felöntjük. Jó fél órát visszatoljuk, majd elzárjuk alatta a gázt.
Sokan nem tesznek bele paprikás lisztet, hanem amikor kész a káposzta, berántják. Ki hogy szereti.
Vannak tájak ahol paradicsomot is tesznek bele, van, ahol tejfölös habarással készítik.
Mi kizárólag a fent említett módon készítjük, esetleg tálalásnál néha egy kis tejföllel meglocsoljuk.
A disznótoros töltött káposzta ugyan így készül, csak tölteléknek a kész kolbászhúsból csenünk hozzá anyagot… No, és persze attól lesz különleges, mert a disznó minden részéből kerül apró hús közibé.
Jó étvágyat kívánok!
Admin fotók
Én ettem belőle. Nagyon finom. Most fől nálunk is. Köszönöm Gizikém.
Marcsikám, de a tied is mennyei... Szeretettel puszillak: Gizus