Vadas, zsemlyegombóccal2012.01.21. 21:41, Admin1
*Magazin-gasztronómia-Tárogató konyha*

saját fotó.
Vadas.
2 kg vadhúshoz, vagy marhahúshoz, páclé:
½ kg. zöldség /gyökér/, ½ kg. sárgarépa, 3 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, jó nagy csipet rozmaring, kevés só.
A zöldséget összeaprítunk, és vöröshagymát felaprítjuk, beledobjuk a fokhagymákat, pár babérlevelet, kis rozmaringot és 4 l. vízben feltesszük főni. Mikor turmixolható puhaságig megfő, kivesszük a babérleveket és le turmixoljuk, visszadobjuk, a babérleveleket, hűtjük.
Egy mokkáskanál 10%-os ecetet öntünk bele, és elkeverjük. A tetszés szerint feldarabolt húsokat beletesszük, 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük benne.
Félliternyit kiveszünk a pácléből. Majd teatojásba 1 mokkáskanál egész borsot, (1-2 szem fenyőmagot, ha van,) beledobunk és készre főzzük.
Amíg a vadas fő, 10-15 dk. kristálycukrot, barnára pirítunk, felöntjük a hideg páclével,
mikor, a karamell felolvadt, 1 nagy evőkanál mustárral elkeverjük, hűtjük.
Szép, barna rántást készítünk. A mustáros lével felöntjük és hozzákeverjük a vadashoz.
1 jól megmosott citrom héját villával végigszántunk, felezzük és beledobjuk,
ellenőriztük a sózást. A citromot pár perc múlva megnyomkodjuk, kivesszük. A kinyomott levet visszaöntjük, ezután ízlés szerint szerecsendiót reszelünk a vadashoz.
Tejföllel ízesítjük. (Csak annyit érdemes tejfölözni, amennyi egyszerre elfogy.)
Mi tejföl nélkül szeretjük. Sokáig eláll, és mindennap ízletesebb lesz.
Zsemlyegombóccal tálaljuk.
Zsemlyegombóc:
5 db szikkadt zsemlyét egyforma kockára vágunk, és nagy lábasban, kevés olajon megpirítjuk, hűtjük.
½ fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, borsot szórunk rá, hűtjük. 3-4 tojást felverünk, belekeverjük a dinsztelt hagymát, vágott zöldség zöldet.
A pirított zsemlyekockákra ráöntünk 2.5 dl. tejet, gyorsan elkeverjük, mehet rá a tojásos, hagymás, fűszeres tojás, jól elkeverjük, és 3-4 evőkanál lisztet, egyenként rászórunk.
Mikor összeállt, vizes kézzel gombócokat formálunk, ez lehet, jércetojásnyi. Olajozott tálra tesszük.
Bő, lobogó sós vízbe tesszük, fedő alatt 15 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Tegyünk el a főző léből, mert később felforralható, ha 5 percre beledobjuk a maradék gombócot, az újra friss, remegős lesz.
Szalontüdőhöz is ilyen gombócot készítek.
Darált sült sonkával és sajttal, egy tartalmas leves után kitűnő főétel lesz belőle.

kép: saját kép
További receptek: *Magazin -gasztronómia- Tárogató konyha*
|
Hát én egyébként nem vagyok oda a vadas jellegű ételekért..de most valahogy megkívántam!
Nagyon jó a receptírásod Gizuskám!