Egyszerű levesek2012.01.12. 15:22, Admin1
*Magazin-gasztronómia-Tárogató konyhája*

Csillának szeretettel :)
Egyszerű levesek
Amikor krumplit főzünk a kiönteni szánt levéből finom, levesek készíthetők. Értékes alaplét kapunk
ALAPLÉ
Üvegesre dinszteljünk vöröshagymát, kicsit borsozzuk, sózzuk, pirospaprikázzuk. A krumpli levével felöntjük. Mikor forrni kezd, tegyünk bele jó sok zeller zöldet, zöldség zöldet, egy fél z.paprikát felszeletelve, és már is készen van a leves alap.
Nincs már dolgunk, mint eldönteni milyen levest kívánunk az asztalra enni.
Tarhonya levest?
1 dl. tarhonyát szép barnára megpirítunk, és a forró levesben készre főzzük.
Krumplis gombóc levest?
Ma már nem kell gombócokat formálgatnunk, veszünk készen nudlit, és azt az előírások szerint belefőzzük. Ilyenkor kicsit több olajjal dolgozunk, és a megfőtt nudlikat szűrőkanállal egy tálba szedjük, úgy tálaljuk. Erre azért van szükség, mert egyébként a nudli elázhat.
Rizs levest?
Az alaplevesbe fél deci jól megmosott rizst főzünk.
További levesek:
Zöldbableves
1 répát, zöldséget karikára vágunk, kevés zsiradékon megfuttatjuk, dinszteljük. Liszttel megszórjuk, addig szoktam keverni, ameddig kicsit a fazék aljára tapad, akkor félrehúzom, belekeverem a tört fokhagymát, (literenként 2 gerezd), piros paprikával megszórom, keverem és felöntöm. Ha van krumpli lé, vagy főtt tészta leve avval, ha nincs vízzel. Mikor forr, beleteszem a zöldbabot, z. zölddel, vagy tárkonnyal, vagy kaporral ízesítem, VIGYÁZAT CSAK AZ EGYIKBŐL TEGYÜNK BELE, sózom és készre főzöm. Tejföllel átforralom. Tehetünk bele csurgatott tésztát, eperlevelet, ha tésztával szeretjük.
Gomba leves
Hagymát dinsztelünk, mikor üveges, beletesszük a felszeletelt gombát, egy fél z.paprikát, pici törött borsot és fedő alatt pároljuk. A karikára vágott répát, zöldséget hozzá tesszük, hagyjuk még kicsit párolódni, liszttel megszórjuk, paprikázzuk, majd felengedjük. Sózzuk és zöldség zölddel készre főzzük. Ha tejföllel készítjük, akkor 2 kanál tejfölt elkeverünk és kiforraljuk a levessel.
Szintén mehet bele csipetke, eperlevél, vagy valami más leves betét.
Grízgaluska:
1 nagy tojás, 4 csapott evőkanál durva búzadara, 1 csipet szódabikarbóna, 1 csipet törött bors, SZÁRAZRA törölt vagy szárított zöldség zöldje.
Egy kis tálba beletesszük a búzadarát, szódabikarbónával, borssal elkeverjük. Beleütjük a tojást és leveseskanállal gyorsan habosra keverjük az egészet. Minél gyorsabban dolgozunk, annál habosabb lesz, könnyebb lesz a galuskánk.
Lobogó forró sós, vagy ételízesítős vízbe evőkanállal galuskákat teszünk. Pár perc múlva óvatosan megfordítjuk, és közepes tűznél megfőzzük. Fedő alatt 10 percig még duzzad, majd tálra szedjük. Megszórhatjuk egy kis z. zölddel.

Jó étvágyat kívánok
Akinek van kedve, bővítse ki a saját receptjével 
|
Draga Gizus!
Nagyon szepen koszonom. Ki fogom probalni oket. Remelem, hogy sikerulnek.
Puszi és olelesek Csilla