2012.01.10. 22:46, Ekpafat
Hétfő: (vasárnapi maradék) húsleves, grízgaluskával, kakaspaprikás nokedlival, savagyúság.
Kedd: gombaleves, *hamis túrós rétes
Szerda: paradicsom leves, kelkáposzta főzelék, debrecenivel.
Csütörtök: fokhagyma leves, rakott krumpli, sült alma.
Péntek: halászlé, túrós csusza. sült tök
Szombat: zöldbableves, *szegedi krumplis tarhonya kolbásszal, kompot.
Vasárnap: gyümölcsleves, csülök Pékné módra, *"római-tál" köret, zserbó
*hamis rétes.
Süssünk 8 darab vastagabb palacsintát.
25 dkg. túrót villával megtörünk, 2 vaníliás cukrot, 2 tojás sárgáját, pici citromhéjat, rumban áztatott mazsolát elkeverünk benne, a két tojás fehérjének kemény habját óvatosan beleforgatjuk.
Egy kis tepsit olajjal meg csurgatunk.
A palacsinta közepébe tölteléket teszünk, először a tetejét hajtjuk rá, majd az alját, végül a két oldalát aláhajtjuk. Egymás mellé a tepsibe helyezzük és a tetejét, cukros tejföllel megkenjük. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
* szegedi krumplistarhonya kolbásszal.
2 fej vöröshagymát feldarabolunk, és megpirítunk. 1 kg. krumplit felkockázunk, a kolbászt összevágjuk, 1 zöld paprikát ujjnyi vastagságúra felszeletelünk és mindezt a hagymára tesszük. Fedő alatt pároljuk, köménymaggal, borssal és 2-3 fej tört fokhagymával elkeverjük. Mikor a zsírjára vissza sült, megszórjuk szegedi paprikával, sózzuk, és bő vízzel felengedjük. Ha a krumpli már majd nem kész, két marék házi tarhonyát beleszórunk és készre főzzük.
*rómaitál köret
A tálat beáztatom. Mindent összeszedek, amit találok... Krumpli, vöröshagyma, póréhagyma, zöldpaprika, rozmaringág, paradicsom. Legalulra kerül a karikára vágott krumpli, majd rászórom a hagymát, sózom. Megint krumpli, z. paprika, só. Krumpli paradicsom, rozmaring ág, só, bors. Krumpli, és minden, amiből még van, ezt vékony szelet szalonnával betakarom, jöhet rá, a megabált ( abalé: víz, só, babérlevél, szemesbors, sok-sok fokhagyma ) és befűszerezett (só, fokhagyma, köménymag, bors,) szalonnával, és fokhagymával megtűzdelt csülök.
A tálat a tetejével beborítjuk és mehet a hideg sütőbe. Fokozatosan emeljük a lángot.Szép piros ropogósra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Minden héten kinyomtatom és kifüggesztem otthon. Lányok, asszonyok várom a menüt