2011.07.17. 21:07, Lélek Sándorné
Évek óta csak ellenőrzött sót fogyasztunk, asztali sózásra Himalája sót, főzésre originált kartondobozos tengeri sót veszek. Azóta nem dagad a lábam, nem szökik fel a vérnyomások, ha kicsit sósabbra sikerül az étel. Nehéz volt megszokni, mintha nem lenne sava az ételnek nyűgösködtünk. Persze, mert a kálimmal jócskán kevert sótól más íze volt az ételnek, savasabb. Elszoktunk a igazi ízektől, mióta műélvezetet kapnak íz-bimbóink. No, de ahogyan múlt az idő, és mi agyunk egyre jobban emlékezni kezdett a zöldségek és egyéb alapanyagok igazi íz-világára megváltozott minden előnyére. Igaz a gyermekkorom zöldpaprikás vajas kenyerét semmi nem hozza vissza, mert más volt a zöldpaprika és a vaj.
Szóval, elővettem a család gyöngybetűs receptgyűjteményét és nekiláttam a fűszer keverékek összeállításának, amit tisztelettel most átnyújtok nektek.
Édesapám hentes sója:
Bármilyen drága fűszer keverék helyett…
Magyaros (a natúrba nem teszünk paprikát, minden más marad)
1 mokkáskanál fehér bors, fél mokkás kanál fűszerpaprika, aki szereti, reszelhet bele egy kis szerecsendiót, 1 zacskó ellenőrzött minőségű fokhagyma granulátum. 1 csipet kristálycukor. 1 csipet szárított és darált rozmaring. Mindezt fél kiló tengeri sóval elkeverjük. Sokáig eláll.
Szárnyasokhoz ugyan így készítjük, de teszünk hozzá, majoránnát. Aki szereti, tehet bele 1 csipet kurkumát, vagy curryt.
Felhasználás előtt a szükséges mennyiséget kevés olajban elkeverjük, a húst megkenjük vele.
Pástétom fűszer keverék:
1 dkg őrölt szerecsendió, 5 szem szegfűszeg, 2 dkg. fehér bors, 1 csipet. kakukkfű, 1 csipet cukor, 10 db. babérlevél, 0.5 dk majoránna. A babérlevelet, szemes borsot kávédarálón 2x átdarálom.
1/2 kg. tengeri sóval elkeverjük. nagyon sokáig elég /évekig/, családban el is osztható, de minél tovább áll, annál jobban összeérik.
Húsleves fűszer keverék: (ehhez érdemes páran összeállni, majd osztozkodni rajta)
Zellerlevél, lestyán, (ehhez is tegyünk egy nagy csipet cukrot, az ízek jobban kijönnek,) durvára őrölt csöves paprika, mindegyikből 1 evőkanál, kávédarálón durvára darálva. Borsot ne tegyünk bele, a húsleves főzésnél ugyis szemes borsot teszünk.
Egy csipet kurkuma, 1 csipet curry, 1 csipet őrölt kömény. 1 csipet sáfrány, 1 csipet szárított rozmaringlevél, 1 csipet őrölt szerecsendió, fél csomag őrölt gyömbér, Minden száraz legyen, kávédarálón ledaráljuk, és jól záródó üvegben tároljuk.
Mindezt ellehet keverni tengeri sóval, akkor vegeta lesz belőle, a só átveszi a fűszerek zamatát.
Ezt keveréket nem csak húsleveshez, rizshez, gerslihez, hajdinához is felhasználhatjuk, kitűnő ízt és színt biztosít.
Ha kedvet kaptok hozzá és elkészítitek, meglátjátok nem lesz soha többé szükség a méregdrága "E betűs" ízvarázsokra.
****
Holnap nálunk is remegő túrógombóc lesz