Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

(http://ekpafat-kistarogato.gportal.hu) email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztrológia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

A politika-közélet rovatunk független oldalon, független szerzőkkel és szerkesztőkkel jelenik meg.

Regisztrálni meghívással, a jogi nyilatkozat elfogadása után lehet.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője* *2. Caesar képelapküldője*

  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**Belső    rovat*Találkozók**

**Szerzői jogok**

        *        

*FŐOLDAL

Az én 56-os hősöm: Marián István az édesapám

2017.10.21. 15:59, Hajdú Zsuzsa

Az én 56-os hősöm: Marián István az édesapám

Közeledik az ünnepünk 1956 október 23.-a. Számomra mégis a legfontosabb része ennek az ünnepnek október 22, - amikor a BME diákjai és édesapám megszervezték a tüntetést, amiből 23.-án estére FORRADALOM lett.
Évtizedek óta mindent (amihez hozzáférhettem) elolvastam. Férjem (v. Hajdú Szabolcs) is 56-os harcos volt. Így személyesen is nagyon sok 56-ost ismertem meg. Nagyon sok történetet hallottam, sok igaz embert ismertem meg. Sok vitát folytattam, sokaknak próbáltam elmagyarázni, hogy szerintem miért is volt világra szóló esemény, ami 1956 októberében történt. Talán édesapám szavai magyarázzák meg a legérthetőbben, hogy miként is történhetett.
„nem én találtam meg a forradalmat, hanem a forradalom igazságai találtak meg engem” / Marián István
Ezek a történelmi igazságok találtak rá 1956 oktober23.-án nemzetre. MINDENKIRE, aki így vagy úgy részt vett benne. Ez a nemzeti egység tette példaértékűvé az 1956 –os forradalmat. Ezért fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy a mai fiatalokkal is megértessük, hogy milyen nagydolog a SZABADSÁG.
Rengeteg írás, visszaemlékezés, könyv, film, cikk tudományos értékelés született apámról. Sokan „hitelesen”, sokan „gyalázkodva” emlegetik. Aki azonban ismerte őt, az tudja, hogy EMBER volt. Zsidóként is kommunistaként is 56-ban is, a börtönben is a szabadulása után is.

Két idézetet hoztam, amiből kitűnik, hogy milyen ember volt, amikor a forradalom rátalált.

„Marián szerepét nem lehet megérteni, ha nem tudjuk, már négy nappal előbb a Hess András-téri diákotthon gyűlésén is ott van. A fiatalok ott főképp az egyetemi reformokkal kapcsolatos követeléseiket fogalmazzák meg, s fel akarnak vonulni azokkal a központi sajtószékházhoz. Marián azt mondja: nem engedlek benneteket az államvédelem fegyveresei elé, továbbítsuk a peticiót, s ha nem lesz eredménye, akkor zárt renben megyünk az utcára, és én a katona vezetlek benneteket. Ugyanezt mondja 22-én este az aulában, s 23-án az egyetem kertjében, amikor a tömeghangulat nyomására a hatalom már kénytelen engedélyezni a felvonulást a Bem-térre. Hallom, amint kiadja az utasításokat a menet megindítására. Hallom, amint parancsot ad, hányas sorokba alakuljanak, amint elrendeli a néma, méltóságteljes magatartást. Mindvégig egyszerre irányít katonatisztként, s majd már a harcokban is egyszerre védi a rábízott fiatalok életét. Mindkettőért hálásak voltak neki azok, akik küzdöttek az oldalán, s nemcsak utólag kiáltották ki magukat "forradalmároknak". De a tények mellett fontosak az emberi mozzanatok. Marián mindig képes volt a rengeteg válaszúton megtalálni a helyeset. Míg Bibó szellemi kötelezettségeket vállalva az utolsó utáni pillanatokig is helytállt, addig Mariánnak az a sors jutott, fegyverrel a kezében döntsön” / Sándor Iván (1956-ban a Műegyetem Jövő Mérnöke című lapjának szerkesztője)

"Emlékszem hallgató koromból a tanszékvezető alezredesre. Nagy tisztelettel emlékszem a vári diákszálló éttermében elmondott beszédére. Emlékszem arra a Mariánra, aki 1956. október 23-án a déli órákban egyedül vállalta a Műegyetem tanárai közül a felelősséget a tüntetés megszervezésére. De a legjobban arra a Mariánra emlékszem, aki november 4-én, a kora délelőtti órákban a hűvösvölgyi laktanyában búcsúzott el tőlünk, miután Király Béla két katonatiszt kíséretében otthagyott bennünket. Majdnem szó szerint tudom idézni, mit mondott akkor nekünk: 'Gyerekek, az értelmetlen halálnak hozadéka, eredménye nincs. Próbáljatok meg életben maradni, nem tudom, hol és hogy alakul a sorsotok, de legyetek jó magyarok, és a hazának hű fiai. Az Isten áldjon meg benneteket, próbáljatok meg valahogy hazamenni!'". / Börcsök Dezső (56 egyetemi hallgató, az Elektromos Művek nyugalmazott elnök-vezérigazgatója)

2 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2017.10.26. 15:41
*Vinczer S. Péter*

Király Béla nem először hagyta ott a rábízott embereit. Kőszegnél az Árpád védvonal rajzaival dezertált az oroszokhoz, és közel 200 katonája lelte halálát miatta. De 1956 decemberében már A RI-újságnak ad hazug interjút. Csupa véletlenül került a kezembe  helykitöltőként egy USA-RI-ból érkezett csomagban. Elküldtem Dr. Bokor Imre ezredes úrnak, de a "nemzeti hősről" hiába tett közzé hiteles adatokat, amiért a háromszori dezertálását, háromszor megérdemelte volna a fejbelövést.

Márián úr feltehetően kevesebb nyugdíjat kapott, mint Király Béla. Márián ember volt a talpán, és ezt ritkán jutalmazzák...

Péter

2017.10.22. 15:42
lenhardt

Köszönet érte, hogy olvashattam ezeket a sorokat. Mindig az a leginkább meggyőző, ha olyan ember vallomásával találkozunk, aki részese volt az eseményeknek. Büszke lehetsz Édesapádra, aki a nehéz időkben is nagyszerűen viselkedett.

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink
 
Legújabb
Friss bejegyzések
2018.03.15. 23:20
2018.03.15. 21:17
2018.03.15. 18:34
2018.03.11. 16:39
2018.03.11. 14:23
2018.03.10. 17:53
2018.03.09. 14:03
2018.03.08. 17:36
2018.03.08. 13:27
2018.03.07. 16:58
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

rovat-vezető

Jegyzetei: 2016 decemberig

2017. januártól >>>

*

 Erdélyből: vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

SZERZŐI JOGSZABÁLYOK

IRODALOM

Csobai Vera

Dr. Gundy Sarolta

*

 Igaz történelem

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

 

Rólam írták: Kanizsa újság

archivum

 

 
Ajánljuk**

.

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól