Tárogató konyha - gombakrém leves, vadas zsemlyegombóccal2016.01.31. 22:15, Lélek Sándorné
Gombakrém leves, vadas zsemlyegombóccal
Tárogató konyha vasárnapi ajánlata
Mai ebédünk előkészületei csütörtökön kezdődött, a páclé elkészítésével.
Páclé:
½ kg sárgarépát, ½ kg gyökeret, 3 fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, összedarabolunk, felteszünk főni pár babérlevéllel és a rozmaringággal 4 liter vízbe. Mikor majdnem puha a zöldségféle kissé megsózzuk, 1 kanál 10%os ecetet teszünk bele. Pár perc múlva levesszük, a babérleveleket és a rozmaring gallyat kivesszük. Amint kicsit hűlt bot mixerrel szét turmixszoljuk. Most jön bele a szemes bors, párszem boróka (vigyázzunk vele, tényleg csak párszem legyen, mert megkeserítheti az ételt) új babérlevelek. Még egyszer felteszem összerottyantani, de ha türelmetlenek vagytok, ez el maradhat. Az 1 kg feldarabolt minőségi puha hátszínt és a húsos-csontot a kihűlt páclébe raktam. Hűvös kamrába pihentettem.
Pénteken a 10 db zsemlyét (lehetőleg hagyományost, ne felfújtat) vettük meg, kettévágva szikkasztottuk szombatig, amikor szép egyenletesen felkockázott, majd kevés olajban megpirítottam. Némelyiket kicsit odakapta, de nem kell, megijedni, mert még finomabb lesz tőle. 2 vöröshagymát apró kockára szeltem, csipetnyi sóval megdinszteltem, megborsoztam. 3 szép csomag zöldség-zöldet felaprítottam. Közben a páclében a húsokat megforgattam.
Vasárnap reggel időben keltem. A pácléből 2 dl-t elvettem, feltettem a vadast főzni, közben a felvert tojásba belekevertem a dinsztelt hagymát, petrezselyemzöldet. Az előkészített pirított zsemlyekockákat leöntöttem fél liter tejjel, jól elkevertem, mikor minden tejet magába szívott, hozzáadtam a 10 felvert tojásban elkevert dinsztelt vöröshagymás petrezselymes egyveleget, majd 8 púpos evőkanál finomliszttel, 2 evőkanál rétesliszttel összedolgoztam. A masszából vizes kézzel gombócokat formáltam, melyet egy beolajozott tálcára felsorakoztattam.
10-15 dkg kristálycukrot megpirítottam jó barnára, felöntöttem a félretett páclével, amivel felolvadt. Szép barna színű rántást készítettem, 3 evőkanál liszttel, felöntöttem a karamellás kihűlt lével, 1 nagy evőkanál mustárral, fél reszelt szerecsendióval elkevertem. 1 db citrom héját villával megszántottam (vigyázat csak olyan citromot használjuk, amelyiknek a héja nem vegyszer-kezelt) kettévágtam, levét a vadasba nyomtam, a citromokat beledobtam. Mikor a húsos csonton is megpuhult a hús, a fenti rántással berántottam. Jól kiforraltam, az ízeket ellenőriztem. Amennyiben minden rendben, jöhet bele tejföl. Mi nem teszünk bele, ez ízlés dolga.
Közben ugye főnnek a gombócaink. Sós lobogó vízben fedő alatt 15-20 perc alatt lesznek könnyűek, készek, finomak. Ebből a léből mentsünk el egy fazékkal, mert később ezt felforraljuk, és a gombócokat ebben melegítjük újra, így semmit nem veszít a minőségéből.
Tálaláskor citromot, balzsamecetet, tárkonyecetet szoktam asztalra tenni, ha valaki tovább szeretné ízesíteni.
Gombakrém leves is a pikk-pakk leveseimhez tartozik. Szezonban nagyon szép friss vargányát veszek, felszelem, szárítom. Amikor csontszáraz kávédarálón ledarálom. Petrezselyem, zellerzőld szárait felaprítom, megszárítom, a darált gombához keverem. Ezt egész évben megtehetem.
Mai levesem:
1 evőkanál saját ételízesítőt 1 kávéskanál liszttel 1 evőkanál olajon megfuttattam, felengedtem 1 liter vízzel, 1 evőkanál vargánya leves-port elkevertem benne és készre főztem, 1 evőkanál házi tejföllel ízesítettem.
A menü ma is gyümölccsel zárult.
Nézzétek végig a képeket, ahol lépésről-lépésre követhetitek a vasárnapi ebéd elkészültét.
Jó étvágyat kívánok!
Akinek lesz türelme végig nézni a képeket, megtalálja a meglepetést köztük. Bizonyíték, hogy szeretnek engem az Égiek...
|
Igazad van Gizusom, hogy a vadasba nem teszel tejfölt, mert az nem való bele!