Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

(http://ekpafat-kistarogato.gportal.hu) email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztrológia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

A politika-közélet rovatunk független oldalon, független szerzőkkel és szerkesztőkkel jelenik meg.

Regisztrálni meghívással, a jogi nyilatkozat elfogadása után lehet.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője* *2. Caesar képelapküldője*

  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**Belső    rovat*Találkozók**

**Szerzői jogok**

        *        

*FŐOLDAL

Epideiktika

2016.01.11. 00:09, Pásztori Tibor Endre

EPIDEIKTIKA

 

                  Létokát az epideiktikus megnyilvánulás leírásának szándékában látjuk, hogy a 2004, december 5. és 2010. május 26 jó és rossz klasszikus párharcában, de miért is ne monanánk közérthetően: a világ teremtése óta, 2016.esztendő elején, végre: EGY A HAZA.

               Létokát annak, hogy a Magyar Országgyűlés elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvénymódosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot.

               Úgy nemzetpolitikai áttörésként a Kárpát-medence egy országa nyilvánította ki saját akaratát, de ehhez szükség volt és lesz, a logikára ügyelő, helynek, időnek és alkalomnak megfelelő, változó, bővülő és célokhoz igazodni tudó egyéniségre, személyiségekre, aki a KELLŐT MONDJA HELYESEN! Nemzeti „arcteremtő karakterében” oldódik fel az epideiktikus / ünnepi, díszes, - nem retorikai szakkifejezés! / legerősebb szófordulat a könyörűlet érzésének kifejezésére: epidiktika. Könyörület egyedűl az Istentől, aki szerette – most már újból kezdi – igazán szeretni ezt a sokat szenvedett Nemzetet. Hírüladása annak, -  a magyarsággal szembeni ellenséges politikai akaratnak, - hogy a kedvezőtlen kimenetelű magyar népszavazást követő MAGYAR TEGNAP eredménye lesz az is, hogy a Kárpát-medence magyarsága élni fog az EU biztosította elkülönüléshez való jogával is. Mocsári ciprus, ki gyökereddel lélegzel, szívem tőled mit tanulhat? Hogy te is így tégy: sohase feledd el – mert általa is élsz tovább – a múltat. (Devecseri Gábor) „Azért ne mondd a mondhatatlant, mondd a nehezen mondhatót.”

               Csupán véletlen  /?/ egybeesésre utalva, hadd idézzem Adamik Tamás témavezető professzor Fodor Krisztina, Nagy Konstantin alakja a Panegyrici Latini tükrében szakdolgozatából az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a műfaj hagyományai  bevezetőjében arra hívja fel a figyelmet, hogy a tartandó beszéd /írás/  szövegezésében magasztalni mindig a tárgynak  megfelelő stílusban kell. Arisztoteles hármas felosztásában az epideiktikus beszéd ünnepi szónoklat, amelynek témája egy isten, egy ember, egy város dicsérete. A későbbi görög és latin rétorok elfogadták a definíciót az epideiktikus beszédről. Következésként, nem lesz könnyű dolgom illő módon méltatni ORBÁN VIKTORT.

                Igaz, Isokrates úgy vélte, hogy „Helené magasztalása” csupán védelem és nem magasztalás. Erre igenis alkalmas volt kedvenc irodalmi formája az epideiktikus beszéd. „A múltakból tanulj, a jelenben pedig a jövőnek élj”- tanítja Nagy Iván. Ezért választottam ezt a műfajt! – és nem védelemre.

                „Az ördög nem alszik” – inkább az ördögöt nevesíteném, mint, akire most utalok - erre is van, illetve ezekre is egy kifejezés: Lappália. Jelentése, semmiség, jelentéktelen dolog. A Magyar Etimológiai Nagy Szótár / Tótfalusi István / ezt írja: a német Lappália átvétele latinosított végződéssel, „törlőrongy”, származéka maga is tréfás latinos képzés a „personlia” / személyes dolgok / és hasonló szavak mintájára.

                A pánhellén összefogást hirdető politika egyik vezető ideológusa volt, ezt tükrözi a Kr.e.380-ban megrendezett olimpiai ünnepségre irt felhívása, amelyben kijelenti, hogy célja a politikai tanácsadás volt / ti., hogy a görögök egyesüljenek, / de beszédének nagy részét Athén dicséretének szentelte - annak igazolására, - hogy e szövetségben nem Spártát, hanem Athént illeti meg a vezető szerep. Legcsiszoltabban ebben a művében jelentkezik jellegzetes prózastílusa, amelynek uralkodó értéke az egyenletlenség.

Nagy óvatossággal kerülte  a kemény hangok kombinációját és csaknem teljesen kivédte a szavak közti hiátust néha elisióval vagy krasisszal, de többnyire inkább a szavak gondos megválasztásával és elhelyezésével úgy, hogy a magánhangzók nem kerültek egymás mellé. Gondolatmenete világos és érthető, nincs törés a beszéd szerkezetében. Emellett Isokrates nagy érdeme az is, hogy noha tradicionális témát dolgoz fel művében, azt saját korának speciális körülményeihez és gondolatvilágához igazítja.

                Az Orbán Viktor miniszterelnök által 2014. május 10-én tett kijelentést, hogy „a Kárpát-medencében élő magyarokat megilleti a kettős állampolgárság és az önigazgatási jog” széltében-hosszában kommentálja és értelmezi, magyarázza nemcsak az orosz és ukrán, de a szomszédos országok sajtó organuma is.

               A portré retorikai jellege epideiktikus. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy a történelem mi vagyunk.

 

 

               Pásztori Tibor Endre

 

1 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2016.01.19. 12:17
Vica

Ez a nimbusz Önt is megilleti Esperes Úr! Olyan szépen magyarázza minden alkalommal az élet dolgait, olyan szép nyelvezeten, hogy öröm olvasni sorait. Köszönöm szépen.

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink
 
Legújabb
Friss bejegyzések
2018.03.20. 01:59
2018.03.15. 23:20
2018.03.15. 21:17
2018.03.15. 18:34
2018.03.11. 16:39
2018.03.11. 14:23
2018.03.10. 17:53
2018.03.09. 14:03
2018.03.08. 17:36
2018.03.08. 13:27
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

rovat-vezető

Jegyzetei: 2016 decemberig

2017. januártól >>>

*

 Erdélyből: vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

SZERZŐI JOGSZABÁLYOK

IRODALOM

Csobai Vera

Dr. Gundy Sarolta

*

 Igaz történelem

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

 

Rólam írták: Kanizsa újság

archivum

 

 
Ajánljuk**

.

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól