Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

(http://ekpafat-kistarogato.gportal.hu) email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztrológia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

A politika-közélet rovatunk független oldalon, független szerzőkkel és szerkesztőkkel jelenik meg.

Regisztrálni meghívással, a jogi nyilatkozat elfogadása után lehet.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője* *2. Caesar képelapküldője*

  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**Belső    rovat*Találkozók**

**Szerzői jogok**

        *        

*FŐOLDAL

Sárelő

2016.01.02. 14:27, Pásztori Endre Tibor

SÁRELŐ

Legnagyobb művészi teljesítmény úgy ábrázolni a szomorú emberi állapotokat, hogy az mégse legyen kétségbe ejtő – fogalmazná egy ismeretlen a „sárelő” jelentését.

Lírai hangvétel érvényesül szuggesztív, vígjátéki helyzetében – valójában a kort jellemző drámai szituációjában. Úgyszólván maszk nélkül, természetesen áll elő Sárelő a sorstörténet élvonalába. Ritmusában parancsoló ábrázolásmód új eseményvilágba, környezetbe vezeti a szemlélőt. Valójában egy társadalmat, egy szemléletet, de egy világot nyit meg énekbe, dalba vésett névtelenségével. Örömmel látom a különféle újságok szerkesztői üzenetéből, hogy mind többen és többen érdeklődnek régi magyar keresztnevek, - helyesebben személynevek – iránt, ami természetes is, mert hiszen minden magyar kötelességének érzi külsőleg is hitet tenni a nemzetisége mellett.

Legalább is úgy gondolják, hogy a magyar név hitvallás. Igen, az is. De nemcsak az. Több annál. Nemzetmentés!  Olyan korban élünk, amely bővelkedik a fölösleges eszmékben, de híján van a szükségeseknek - mondja Joseph Joubert.

Úgy van ez is, - mint minden más valóság tükörképét feltáró üzenet. És minden életünk igazát merészen nyomon követő szándék remekké formálódása fájdalommal járó folyamat. Erénye bátorság, költői kifejező erő. Noha gyakran komikus effektusok keltése céljából   hazai hősök közé is emelik, s  felhasználják (burleszkekben, vígjátékokban) az igazi értéke mégis ott rejlik „A harag napja” című drámában, Schiller „Tell Vilmos” című  írásában vagy  éppen Áprily Lajos „Mózes lelkű” lúdjaiban. Valójában, a gyakorlatban csak a bűntudatos emberekkel lehet megvalósítani az együttélést, azokkal, akik „rossz fát is tettek a tűzre”, így vagy úgy, - ezt tudják, írja Márai és azzal folytatja, hogy ezekkel lehet működtetni a társadalmakat. A megsértettek azok, akiknek feltétlenül igazuk van, rosszabbak, mint az egykönyvű emberek. Mert ezeknek csak egy igazságuk van, s azt akarják, hogy az egész világ ezt az egyetlen igazságot, az ő méltatlan szenvedéseik igazságát szolgálja. Értelmi és érzelmi érvekkel egyáltalán nem lehet közeledni hozzájuk. Meg kell várni, amíg az idő kiszívja lelkükből az első fájdalom kígyómérgét. Akkor megnyugodnak. S egy napon ráeszmélnek, hogy ők, az igazságtalanul üldözöttek és megkínzottak, igen, ők is felelősek mindazért, ami történt. Mindenki felelős azért, ami történik vele. Akkor vigasztald őket; ne előbb. Mert semmi sem praktikusabb, mint egy jó elmélet.

Csoda! Méghozzá lábon járó csoda, hogy újabb unokánk: tizenegyedik, és két dédunokánk születik. Sárelők, magyar édesanyák, édesapák! Segítsetek régi neveinket újra megszokottá, ismertté tenni! A ti kezetekben van a magyar jövendő. Ti nevelitek a magyar gyermekeket, ti tanítjátok magyar szóra, magyar dalra. Ne engedjétek, hogy az első név, amit megtanul: idegen legyen! Nem a kereszténység ellen cselekszetek ezzel. Ellenkezőleg! Aki érzi a felette levő gondviselő vezetést, az érzi és tudja azt is: ok és cél nélkül semmi sem történik, Nem véletlen tehát, hogy egy nemzet sorsközösségébe születtünk, hanem cél, út és feladat. A magyar feladat Istentől ránk bízott feladat: szolgálni ezt a közösséget, hogy továbbélését, továbbhaladását biztosíthassuk. Nem más népek, nemzetek rovására. Javára. De másokért is dolgozni, csak egy külsőleg, belsőleg megerősödött nemzet képes. Egy elmélet értéke nem attól függ, hogy az jó vagy rossz, igaz vagy téves, hanem attól, hogy mennyire segít bennünket jelentős kísérleteket tervezni és értelmezni.

Igyekeznünk kell arra, ha van saját szavunk, ne tűrjük az idegent.                                             (Széchenyi István) 

 

Pásztori Tibor Endre

2 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2016.01.05. 19:05
Vica

A magyar nyelv tárháza kimeríthetetlen, akkora a nyelvkincsünk, hogy büszkék lehetünk rá. Sok írást olvastam már az anyanyelvünkről és aki tudományos szempontból elmezgeti, az is fejet hajt  a szókincs nagysága és az évszázadok eltelte után ismegmaradt  érthetősége, jellegzetes hangzása előtt.

2016.01.03. 12:04
Kingus

Nagyon igaz ez az írás. Az én unokám neve Hunor, szép, ősi magyar név. De nem is lehetne más névvel elképzelni. Most 3 és fél éves, de szereti hallgatni a magyar, székely Himnuszt. Van, hogy játék közben is azt kiabálja, hogy piros, fehér, zöld, ez a magyar föld. Szereti a katona nótákat és énekeli is!  Egyenesen meg kell zabálni!

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink
 
Legújabb
Friss bejegyzések
2018.03.20. 01:59
2018.03.15. 23:20
2018.03.15. 21:17
2018.03.15. 18:34
2018.03.11. 16:39
2018.03.11. 14:23
2018.03.10. 17:53
2018.03.09. 14:03
2018.03.08. 17:36
2018.03.08. 13:27
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

rovat-vezető

Jegyzetei: 2016 decemberig

2017. januártól >>>

*

 Erdélyből: vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

SZERZŐI JOGSZABÁLYOK

IRODALOM

Csobai Vera

Dr. Gundy Sarolta

*

 Igaz történelem

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

 

Rólam írták: Kanizsa újság

archivum

 

 
Ajánljuk**

.

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól