Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

(http://ekpafat-kistarogato.gportal.hu) email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztrológia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

A politika-közélet rovatunk független oldalon, független szerzőkkel és szerkesztőkkel jelenik meg.

Regisztrálni meghívással, a jogi nyilatkozat elfogadása után lehet.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője* *2. Caesar képelapküldője*

  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**Belső    rovat*Találkozók**

**Szerzői jogok**

        *        

*FŐOLDAL

Lineáris

2015.09.07. 09:44, Pásztori Tibor Endre
jegyzet

     Igen sok, fejlett civilizáció létezett már a mi civilizációnk előtt. Önhittség lenne azt gondolni, mi vagyunk a fejlettek, a jók, a tökéletesek.

 

                Lineáris

 

                Lorenz  Zacharias Konrad  ( 1903.- 1989. ) az ún. klasszikus összehasonlító magatartáskutatás egyik általánosan elismert úttörője, akit a modern mai korunkbeli, ízlés szerinti etológia egyik megalapítójának és kimagasló képviselőjének is szoktak nevezni,írja, hogy a tudományoknak vissza kell hozniuk a szép és a jó fogalmát a tudományos nyelvezetbe.

                Legtöbbször külön tételsor gyanánt jelentkezik, a tudományos állításban, mint viszonyt kifejező  megfogalmazás az  igazság, a dogma, a jog, a művészet, stb.területén. Mert túl kell látni az általunk érzékelhető valóságon – mert különben elveszíthetjük azokat. ( Bedő Zoltán ) Az a lelki jelenség, melyben a környező világ  és az önmagunkhoz való  harmónikus viszony tükröződik, vagy akár a szépség, mint esztétikai kategória, vagy a kívánalomnak, illetve rendeltetésnek, és  egyben hivatásnak megfelelő jó, -  mint érzelem, -  általában nem lehetnek a tudományok tárgyai. Pedig  a biológiának az éltműködéssel foglalkozó ága az élettan is tudja, igaza volt a festőnek, költőnek és ókori filozófusok mindenikének:  a „fekete” epe ( melankholé, azaz búskomorság, mániás depressziós elmebajból fakadó tartós lehangoltság, leverség és nyomott hangulat ) nem humbug, a piros pozsgás, szangvinikus, azaz érzelmeiben gyorsan ingadozó, hirtelen fellobbanó, de hamar le is csillapodó ( vérbő ) alkat is valós  ( sanguis, vér ), a félelem és öröm egyaránt adrenalint a mellékvesekéregtől kiválasztott, szintetikusan is előállított hormont mobilizál, létezik piknikus ( zömök, nagyfejű, viszonylag rövid végtagú, hízásra hajlamos testalkat, vagy derűs, kiegyensúlyozott, az életet könnyebbik oldaláról felfogó ) depressziós, ciklotímiás alkat! Az emlékek   érzékek, érzelmek nem másodlagosak, zavarosak – ezt még a filozófia is gyakran „gyanúsnak” ítélte, homályosnak, valamiért az érzelmek gyanúsak, nemúgy, mit a „tiszta ész”.

                  Újfent, - ma már, -  a pszihológia fejlődésével, belekeverjük az érzelmeket a tudományba. Sőt, azt is tudjuk: a „tiszta ész”, a „hűvös logika” mögött, ajaj, igenis izzó, nem racionális érzelmek és motivumok bújhatnak meg! Arisztotelész szerint, még a legtisztább logikai modalitás és viszonyok ( reláció, azaz kapcsolat, összefüggés, vonatkozás, útvonal ) generálnak szenvedélyeket, avagy e szenvedélyek belopóznak a „tiszta, hideg, objektív” ( tehát érzelemmentes ) ítéletekbe. Az érzelem egyik lényege a viszony. Viszonyban lenni, minőségek kapcsolatát is jelenti. Például elektronegativitás, a kémiai affinitás, matematikai arányok, egy helyzet érzelmi értékelése és biokémiai arányok / proporciók, affinitások, rezonanciák és szimpátiák ( megváltozása ) testi reakciók, ( önismeret, önbecsülés, önbizalom, emberi viszonyok, honoráció, inspiráció,  motiváció, társadalmi és kozmikus arányok) kapcsolatok, egymásra való hatások.

             Csak a fenntartandók fenntartásával fogadjuk el, a közvetett úton hozzánk érkező a idegen szavakat, a zsargont, illetve a szakzsargont, amely egyes társadalmi csoportok sajátos beszédmódja,  Tegyük hozzá, az „alkalom szűli a zsargont.” Amit pedig a zsargonról tudnunk kell, hogy a tudományosság és  hozzáértés látszatát keltik, félreérthető bank és pénzügyiszféra eszköze, becsempészik a magyar nyelvbe az angolt. Gátat  kell vetni az előkelősködő nemzetközieskedésnek.

              Igen sok, fejlett civilizáció létezett már a mi civilizációnk előtt. Önhittség lenne azt gondolni, mi vagyunk a fejlettek, a jók, a tökéletesek. A viszonyt Arisztotelész helyzetként fogalmazta meg  ( az érzelmek és szenvedélyek szituativak). A másik lényegi elem, ami az érzelemmel kapcsolatos, az a hangoltság, az affinitás, ha ez tartós, akkor hangulat, temperamentum van. A megismerést ma már csak a tudományokal asszociáljuk, pedig ez az érzékekkel, sőt, élményekkel, így érzelmekkel is  összefügg. Hadd  idézzek Márfai Molnár László: Túl a szubjektumon, avagy a transzcendentált téritő című munkájából:

               „A modernség törvénye a kauzalitás, melynek formája lineáris: folytonos előrehaladás egymást metsző tengelyek mentén. A legfőbb érték itt az újítás: az erdet, a minta ex nihilo teremtése. ( Creatio ex nihilo – Semmiből való teremtés) A régiség értékrendjével szemben a modernség rendje heterogén, hiszen alapja racionális és individuális. A racionalitás pedig elemző jellegű aktivitás, ezért az ilyen alapú képződmények rendje analitikus, dinamikája pedig centrifugális irányú lesz, melynek következménye az alakzatok állandó osztása, az említett specializálódás, amellyel együtt jár a racionális alapú világ széttartó irányú mozgása.

               A modernség beszédjének legfontosabb alakzata a metomímia, az ok-következmény elvén szrveződő szókép, mely a világot is ennek nyomán képezi le, tünteti fel egyedül lehetséges valóságként.” A lineáris programozás alkalmazásával adott számú tényező megszabott számú elosztása a legkedvezőbben oldható meg, hiszen minden igazság, ami később objektiváltak, eredetileg szubjektivként, egy szubjektum által  képviselt, és csak általa létező igazságként kezdődött.

 

     

                Pásztori Tibor Endre

2 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2015.09.09. 14:53
*Irénke

Köszönöm szépen a sok igazságot amiről mindig tanít minket..Szép napot kívánok.

2015.09.08. 15:57
Vica

Köszönöm lelkész úr tanító, eligazító szavait.

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink
 
Legújabb
Friss bejegyzések
2018.03.20. 01:59
2018.03.15. 23:20
2018.03.15. 21:17
2018.03.15. 18:34
2018.03.11. 16:39
2018.03.11. 14:23
2018.03.10. 17:53
2018.03.09. 14:03
2018.03.08. 17:36
2018.03.08. 13:27
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

rovat-vezető

Jegyzetei: 2016 decemberig

2017. januártól >>>

*

 Erdélyből: vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

SZERZŐI JOGSZABÁLYOK

IRODALOM

Csobai Vera

Dr. Gundy Sarolta

*

 Igaz történelem

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

 

Rólam írták: Kanizsa újság

archivum

 

 
Ajánljuk**

.

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól