2013.12.20. 18:20, Suzymama
A savanyú káposzta gazdag B12-vitaminban. Ez a vitamin rendkívül fontos a szellemi frissesség, a vitalitás, a stressz leküzdése, a vörös vértestek képzése, a csontszövet képződése és a szívizmok számára. (B12-vitamint találhatunk a húsban is. Ezért a savanyú káposzta fontos élelmiszer a vegetáriánusok számára is.)
A savanyú káposzta gazdagon tartalmaz folsavat. A B-vitaminok és a folsav megakadályozza a túl magas homocystein értékeket. A homocystein egy agresszív aminosav, ami az ereket és a szívet fenyegeti, ha túl sok húst és túl kevés zöldséget eszünk.
Energiatartalma alacsony, 100 gr csupán 20 kcalt tartalmaz.
Jelentős többek között a C vitamin, niacin, karotin, B1 vitamin, K vitamin, Folsav, Foszfor, Calcium, Kálium, Nátrium, Magnézium tartalma.
A szív és érrendszeri betegségek, emésztési-, bélbetegségek mellett javasolják a sebgyógyulás segítésére pl. operáció után a magas kálium tartalma miatt.
Aki rendszeresen savanyú káposztát eszik, vitálisabbnak, frissebbnek érzi magát, jobban ellenáll a stresszhelyzeteknek.
Immunrendszere jóval erősebben védekezik a meghűléses betegségek ellen.
A reumapanaszokat is enyhíti a savanyú káposzta, mert megakadályozza az ízületekben a savkristályok lerakódását.
Nagy a ballasztanyag tartalma, a tejsavbaktériumok mellett, antibakteriális anyagok sorát tartalmazza. Erjedésekor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el, melyek gátolják a káros mikrobák elszaporodását és kedvező hatással vannak a bélflórára. Segíti a bélflóra regenerálódását ( pl. antibiotikum után ).
A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. A magas rost tartalom serkenti az emésztést, tisztítja a szervezetet.
Cukorbetegek is ehetnek savanyú káposztát, mert nem jelent terhelést szervezetüknek.
Szabályozza a vércukrot, tisztítja a beleket, segíti a máj működését, csökkenti a koleszterint.
Az egyik legértékesebb hatása a savanyú káposztának, a kandida elleni győzelem. A savanyú káposzta napi 2-3 alkalommal való fogyasztása, akár egy hónap alatt legyőzheti a szervezetünkben túlzottan elszaporodott élesztőgombákat. Azt megelőzően szükséges a két heti teljes, SZIGORÚ DIÉTA. Semmi szénhidrát, vagy cukor, cukortartalmú gyümölcs. Lehetőleg hús, hal, csirke és savanyú káposzta, minden étkezéshez. Azt tudnunk kell, hogy az erjesztett táplálékok a legegészségesebbek, és kúraszerűen legalább hat hétig fogyaszthatók.
„Természetes Egészség” – „Egészség Természetesen”
Boda Marianna
bélyegkép: admin fotó
Köszönet a jótanácsért! Nálunk is főszereplő a savanyú káposzta, én külön is iszogatom a levét, mert nagyon szeretem...