A karácsony nem a diétás időszak az életünkben. Még a legelszántabb fogyókúrázók is engedélyeznek ilyenkor maguknak egy-egy szelet rántott húst vagy karácsonyi bejglit.
A cukorbetegeknek sem karácsonykor kell a cukorszintjüket 4-5 értékkel lejjebb vinni. Nyugodtan -vétkezhetnek- egy picit, de persze csak picit! A három-négynapos dőzsölést felejtsék el, egyébként is lehet nagyon finom fogásokat készíteni a helyes étkezés jegyében.
Fontos, hogy ügyeljenek a nagyobb étkezések után a megfelelő mozgásra. Hogy elégessék a kalóriákat, sétáljanak, kocogjanak, táncoljanak otthon valami vérpezsdítő zenére-amitől a kedvük is jobb lesz.
Az alkoholfogyasztással is vigyázni kell, ugyanis a cukortartalmú alkoholos italok (likőr, pezsgő, édes borok) növelik a vércukor szintjét, tehát ezért nem ajánlottak. A cukrot nem tartalmazó alkoholos italoknál (pálinka, vodka) viszont éppen az a veszély, hogy túlságosan leviszik a cukorszintet és hipoglikémiát okozhatnak, ezért melléjük mindig enni kell egy kevés szénhidrátot tartalmazó ételt.
Néhány olyan receptet írok itt le, melyekkel meglephetik a családot, kényeztethetik saját magukat és méltó módon megülhetik karácsony ünnepét. Egy részük citrommal készül azért, mert a citrom csökkenti a koleszterin szintjét, serkenti a vérkeringést, könnyíti az emésztést, erősíti az immunrendszert és tonizál, tehát mindenkinek – így a cukorbetegeknek is - nagyon jó.
Zsályás sütőtök leves
Hozzávalók:
- kb. 600 g sütőtök
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál oliva olaj
- só, bors, friss vagy szárított zsályalevél
- 2-3 liter húsleves (vagy ugyanennyi víz + 4 db húsleveskocka)
- 4 evőkanál parmezán sajt
- néhány levél friss rukkola saláta
A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk majd a vaj és az olaj keverékén megpirítjuk. Megszórjuk a zsályával (ha friss apróra tépjük). Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a levessel. Puhára főzzük, ami kb. 30-40 perc.Összeturmixoljuk. Tálaláskor megszórjuk a parmezánnal, rukkola salátával. Ha a napi szénhidrát bevitel engedi néhány kocka pirított barna kenyeret is szórhatunk a tetejére.
Citromos csirke
Hozzávalók:
- 1 csirke
- 2 citrom
- 4 evőkanál olaj
- 3 dl tyúkhúsleves
- 2 kisebb hagyma
- tetszés szerint fűszerek (pl. kakukkfű, bazsalikom, majoránna)
- só és bors
A hagymát finomra vágjuk és megpirítjuk a forró olajban, hogy halványsárga színe legyen. A megmosott, darabokra vágott csirkét hozzáadjuk és addig pároljuk, míg a hús picit megpirul. Beletesszük a karikára vágott citromokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük a húslevessel és közepes hőmérsékleten, lefedve pároljuk kb. 1 órán keresztül, vagy amíg puha nem lesz. Párolt barna rizs körettel kínáljuk.
Citromkrém (flan)
Hozzávalók:
- 5 nagy tojás
- 75 g édesítőszer
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 10 g vanília kivonat
- 5 dl sovány tej
A sütőt előmelegítjük 180 °-ra. A tojásokat, édesítőszert, citromlevet és héját, a vaníliát és a tejet összeturmixoljuk. Az így készült krémet formákba öntjük, majd vízfürdőbe tesszük (egy hőálló edényt félig megtöltünk vízzel és ebbe állítjuk a kis formákat) majd betoljuk a sütőbe kb. félórára. Ha a beleszúrt kés vagy fogpiszkáló tisztán jön ki, akkor kivesszük a sütőből és kihűlve fogyasztjuk.
Nem kell lemondani a karácsonyi bejgliről sem, édesítőszerrel az is elkészíthető. Ettől függetlenül a dió, mák és liszt miatt ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani.
Bejgli cukorbetegeknek
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 3 dkg édesítőszer
- 4 dl sovány tej
- 1 csipet só
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tejben elkevert tojásokat és az olvasztott vajat, beletesszük a cukorpótlót és a tejben megfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd szobahőmérsékleten kelesztjük.A tésztából 4 cipót készítünk, kinyújtjuk és megkenjük őket úgy, hogy a tészta szélén egy-egy két centis rész üres maradjon. Kettőre diós, kettőre mákos töltelék kerüljön. Rúd alakúra hajtjuk, a tepsibe tesszük, letakarjuk tiszta konyharuhával és újra kelesztjük kb. még egy félóráig. Utána megszurkáljuk és a tetejét megkenjük tojássárgájával. Hideg sütőbe toljuk, hogy a sütő melegedése közben is tudjon még kelni a tészta. Kb. 40 percig sütjük 180 °-on.
Diós töltelék:
25 dkg darált dió, 6 dkg cukorpótló, 5 dkg mazsola, 1 dl sovány tej. A tejet a cukorpótlóval felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót és a megmosott mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről, és ha már kihűlt, egy citrom héját belereszeljük, hozzáadunk egy kávéskanál rumot vagy pár csepp rumaromát és megkenjük vele a tésztát.
Mákos töltelék:
25 dkg darált mák, 7 dkg cukorpótló, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 dl sovány tej. Ugyanúgy készítjük, mint a diós tölteléket
Végezetül ne feledjék, a karácsony ünnepe nem elsősorban az evésről szól, hanem a családról, a pihenésről, a csendes önmagunkba fordulásról. Ehhez kívánunk szép adventi napokat és jó egészséget!
Köszönjük az egészséges és finom ételeket nagyon kedves vagy.