2013.12.16. 19:44, Turul
A karácsonyi süteményeket nemcsak saját részünkre készítem, hanem barátnőméknek is, mert Eszter bizony nem tud, vagy nem szeret sütni. A fiával lakik, és tulajdonképpen egyikük sem kedveli az édességeket… Évről évre mégis elfogy az általam sütött bejgli, zserbó, hókifli őnáluk is…
Eszter fia viszont szenzációs töltött káposztát főz minden Karácsonyra és ebből nekünk is hoz egy jó nagy adagot. (Egyúttal elviszi a süteményeket, ill. – ha éppen elkészült már, akkor – megkóstolja a mákos gubát…)
Az idén újdonsággal szeretnék kirukkolni, mert a bejglit bizony már nagyon unom.
Rátaláltam a flódni receptjére, és félve kezdtem bele a mondókámba, hogy mi volna, ha bejgli helyett flódnit sütnék. Eszter váratlanul igen nagy lelkesedést mutatott, mondta, hogy a környékükön árulnak flódnit, de nagyon drága, úgyhogy ritkán szánja rá magát a vásárlásra, ám ha sütök, akkor örülni fog.
Egy héttel ezelőtt „próbasütést” végeztem flódniból, mert először készítem ezt a meglehetősen bonyolult süteményt. Mondhatom, hogy remekül sikerült, bár néhány apró részleten változtatni fogok, de a receptet szívesen teszem közzé:
Tészta: 50 dkg liszt
25 dkg margarin
1,5 dl tejföl
2 dkg élestő
½ dl tej
3 tojássárgája
5 dkg porcukor
csipet só
tojás a tészta tetejének megkenéséhez
Almatöltelék: ½ kg reszelt alma
20 dkg cukor
fahéj
Diótöltelék: 20 dkg darált dió
15 dkg cukor
½ részelt citromhéj
1 evőkanál baracklekvár
l evőkanál méz
1 kávéskanál rum
2 dl tej
Máktöltelék: 20 dkg darált mák
15 dkg cukor
½ reszelt citromhéj
1 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál méz
2 dl tej
Szilvalekvár: 3 dl
A tésztát összeállítjuk, 5 részre osztjuk, pihentetjük.
A tepsi méretére nyújtjuk ki az első adag tésztát, majd rápakoljuk a máktölteléket.
Jöhet a következő kinyújtott tésztalap, amelyre szilvalekvárt kenünk.
A harmadik tésztalap következik, amelyre a reszelt almás tölteléket terítjük.
A negyedik tésztalapra a diótöltelék kerül, majd az ötödik lapot borítjuk a tetejére. Ezt a lapot villával megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon távozni. A tetejét tojással megkenjük, majd betesszük a sütőbe.
Tűpróbáig sütjük. Ha elkészült, akkor a tetejét porcukorral megszórjuk és várunk, még nem szeleteljük fel. (Legjobb, ha másnapig várunk a szeleteléssel.)
Ez a sütemény minél tovább áll, annál finomabb. Sokáig eláll, én egy hétig tudtam belőle félretenni, és kóstolgattuk, aztán elfogyott…
Amit változtatni fogok a recepten az csupán annyi, hogy a dió ill. mák töltelékbe mazsolát, ill. aszalt gyümölcsöt is teszek majd. Az almatöltelékbe pedig egy fél citromot is bele fogok csavarni. Az almatölteléket természetesen kicsit megpárolom…
Remélem, másoknak is örömet tudok okozni ezzel a recepttel!
Draga Ibolya!
Kellemes karacsonyt es jo sutes fozest kivanok neked szeretettel udv. Csilla