2013.12.15. 11:45, Suzymama
Finnországban találkozhatunk a világ egyik legélvezetesebb étkezési formájával, a smörgasborddal. Itt egy igazi terülj, terülj asztalkám körül az emberek mindenből csak egy falatot tesznek a tányérjukra, hogy minél többfélét ízlelhessenek meg a halak, rákok, hideg és meleg húsok, desszertek, illetve gyümölcsök mesebelien gazdag választékából.
Svédországban hagyomány a gyömbéres mézeskalácsból épített házikó, melyet porcukorral és tojáshabbal díszítenek.
Itáliában ebben az időben az angolna a kedvenc étek roston sütve, boros mártással.
Főétel a töltött kappan krumplifánkokkal és zöldségekkel körítve. Desszertnek elengedhetetlen a pan papato, a zsemlealakú, dióbélből, mogyoróból, mandulából és mézből készült csokoládés sütemény.
Oroszországban nem hiányozhat az ünnepi asztalról a vörös és a fekete kaviár, a füstölt és sózott halak kavalkádja, valamint a kocsonya.
Ausztráliában, mivel a karácsony a nyár közepére esik, elsősorban salátákat, sült húst, párolt zöldségeket és szilvapudingot készítenek.
Több európai országban is fahasáb alakú csokoládés süteményt fogyasztanak, ami talán a régi kelták és germánok örömtüzeit idézi, melyeket a téli napforduló idején gyújtottak.
Az angol karácsonynak elmaradhatatlan fogása a gesztenyével töltött pulyka, majd utána a fűszeres puding, melyről azt tartják, hogy ahányszor eszik valaki ebből, annyi boldog napja lesz az elkövetkező esztendőben. Ebbe a házilag készített édességbe a sütéskor pénzt rejtenek, s akinek a tányérjára a pénzes szelet jut, az szerencsés esztendőre számíthat.
A franciák vörösboros marhasültet fogyasztanak, majd az étkezés végén a hagyományos édesség a "tizenhárom karácsonyi desszert", az utolsó vacsora tizenhárom résztvevőjére emlékeztetve. Mazsola, birsalmasajt, marcipán, nugát, kandírozott citrom, dió- és mogyoróbél, körte, aszalt szilva, füge, mandula, valamint datolya adja a piskótatésztából készült finomság ízét.
A német karácsonyi étkek kötelező főfogása mindenütt a ponty és a libasült, de almát, diót és mandulát náluk is igencsak ajánlatos fogyasztani ilyenkor. Az alma a "tudás fáját" idézi, a dió és a mandula pedig az élet nehézségét. Az édességek közt a legnépszerűbb a Stollen nevű tészta, melybe kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, illatát pedig a belekevert vanília és a rum adja.
Norvégiában jókora darab sült sertéshússzeletet tesznek az asztalra, köményes párolt savanyú káposztával körítve.
Hmm, de finom ételek!! De azért megsúgom..mi maradunk a töltött káposztánál...