2013.10.25. 15:44, Suzymama
Döbleces pohárkrém
A döblec a sütőtök egyik kerek fajtája, kívül zöldes-szürkés, belül vadító narancssárga.
Hozzávalók:
1 kisebb döblec, 10 dkg mascarpone, 5 dkg porcukor, 2-3 evőkanál tej, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál kakaó; a tetejére: 1 evőkanál csokoládédara
Elkészítése:
A döblecet szeletekre vágjuk, magját eltávolítjuk és forró sütőben, 30-40 perc alatt megsütjük.
A kihűlt döblechúst levágjuk a héjáról, villával vagy botmixerrel összetörjük,kikavarjuk a porcukorral és belekavarjuk a mascarponet. Ha szükséges pár evőkanál tejet kavarunk bele, hogy krémes állaga legyen. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és belekavarjuk a vajat. A habtejszínt félig felverjük, beleszitáljuk a kakaót és készre verjük. Külön-külön csillagcsővel ellátott habzsákokba rakjuk a krémet és a kakaós tejszínhabot, majd poharakba rétegezzük. A döbleckrémet leöntjük a csokoládéval, a tetejére pedig csokoládédarát szórunk.
tökfasírt
Hozzávalók
50-60 dkg zsenge tök
25 dkg túró
1 közepes hagyma
1 tojás
2-4 evőkanál liszt
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 kis csokor kapor
só, bors,
a sütéshez olaj
Elkészítés
Hosszában félbevágjuk a tököt, kikaparjuk a magját, meghámozzuk és legyaluljuk. Hozzákeverjük a túrót, a nagyon apróra vágott vagy reszelt hagymát, a tojást, a lisztet. (Az utóbbi mennyisége a túró nedvességétől függően változhat.)
Jól elkeverjük a masszát, majd aprított kaporral, petrezselyemzölddel, borssal és végül sóval ízesítjük.
Két kanál segítségével kisebb pogácsákat szaggatunk a keverékből, és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük.
Melegen, kevés aprított petrezselyemmel megszórva, joghurttal, zöldségekkel kínáljuk.
Gombás rizspogácsa sütőtökös mártogatóssal
Hozzávalók:
15 dkg rizs, 20 dkg csiperkegomba,1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg sajt, só, bors, bazsalikom;
a mártogatóshoz:
25 dkg sütőtök, 2 dl paradicsomlé, 1 cikk fokhagyma, 3 dkg vaj, só, bazsalikom
Elkészítése
A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és csepegni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajon félig megdinszteljük. Míg a hagyma dinsztelődik, a gombát apróra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és együtt dinszteljük tovább, míg a keletkező leve elfő. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés bazsalikommal és hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, összekeverjük a rizzsel, a zsemlemorzsával, a tojással és pogácsákat
formázunk a masszából. Sütőpapírral bélel tepsibe rakjuk, tetejükre kevés reszelt sajtot teszünk és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a mártogatóst is. A sütőtököt szeletekre vágjuk és a sütőben megsütjük.
Ha kész van, héjából kikaparjuk a tökhúst és villával összetörjük. A fokhagymát apróra vágjuk, a vajon kissé átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tökhúst és felöntjük a paradicsomlével. Sóval és kevés bazsalikommal ízesítjük, majd felforraljuk. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.
Megjegyzés:
A rizspogácsákat készíthetjük úgy is, hogy megforgathatjuk zsemlemorzsában és kevés zsiradékon megsütjük. Tálalhatjuk feltétként főzelékek mellé, önmagában kiváló vacsora, vagy kis dobozban vihetjük tízórainak a munkahelyre is.
Sörtésztában sült padlizsán és tök tallérok
Hozzávalók: 2 padlizsán, 2 zsenge kerti tök;
a sörtésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2,5-3 dl sör, só;
a sütéshez: 4 dl olaj;
a muzsdéjhoz: 1 fej fokhagyma, 4-5 evőkanál olaj, só, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A padlizsánt meg a tököt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és lesózzuk. A sörtésztához felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót meg a lisztet és csomómentesre kavarjuk annyi sörrel, hogy palacsintasűrűségű masszát kapjunk.
A zöldségekről papírtörlővel leitatjuk a levet, belemártjuk a sörös masszába és forró olajban kisütjük. A muzsdéjhoz a fokhagymát megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a sót meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és krémesre kavarjuk, fokozatosan adagolva közben az olajat.
Köszönöm a finom recepteket.