Farsangi szalagos fánk.
suzymama 2014.01.07. 00:28
Hozzávalók 30-40 darab fánkhoz:
0,5 kg búzaliszt (BL55)
kb. 2,5 dl házi tej
2 dkg élesztő
1 kanál porcukor
6-8 dkg olvasztott vaj
3 db tojássárgája
1 kávéskanál természetes só
2 kanál rum ( jót tesz a tésztának, de nem kötelező )
A sütéshez:
étolaj
A díszítéshez:
lekvár
porcukor
Elkészítése:
1. Az élesztőt langyos cukrozott tejbe tesszük és 15 percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson.
2. A tálba szitált lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját, a sót valamint a rumot, majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik a tál falától.
3. Az így kapott tésztát takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
4. Ha a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű szaggatóval fánkokat készítünk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesztjük.
5. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk és csak ezután sütjük ki.
Sütés:
Forró olajban, de alacsony lángon, kis adagokban sütjük. Figyeljünk arra, hogy az olajban is dagadni fog. Amikor beletesszük az olajba, fedőt is tegyünk rá ( kb. 2-3 perc) , majd fordítsuk meg és lassú tűzön a másik oldalát is arany barnára sütjük, ekkor már fedő nélkül.
A kész fánkokat kiszedjük, lecsöpögtetjük (akár egy szűrőkanál is megfelel erre a célra) majd porcukorral megszórjuk, és a közepét lekvárral töltve tálaljuk.
És mi a titka?
Ami nagyon lényeges a szép szalagos fánkhoz:
A fánk akkor lesz szalagos és könnyű, ha jó alapanyagokból dolgozunk, és lágy a tésztája.
A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van.
A második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég.
Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
|