Karácsonyra akik nem szeretik a pulykát
suzymama 2013.12.22. 18:18
Diós-aszaltgyümölcsös csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók: (1 db őzgerincformához)
- 70 dkg csirkemellfilé
- 9-10 szelet bacon
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 7-8 evőkanál darált dió
- 1 kávéskanál só (vagy ízlés szerint - és attól is függ, mennyire sós a bacon)
- 1 csipet őrölt bors
- 1 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 7 dkg aszalt szilva
- 7 dkg aszalt sárgabarack
- 2 dl főzőtejszín
+ vaj vagy margarin a forma kikenéséhez
- 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa
1. A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a felesleges vizet és felkockázom - sózom, borsozom, összekeverem, és megforgatom az 1 evőkanál lisztben. Az aszalt gyümölcsöket 4 darabra vágom. A kétféle reszelt sajtot és a darált diót összekeverem, hozzáadom a tojásokat és a tejszínt, majd alaposan összekeverem, és veszek ki ebből a masszából 2-3 evőkanálnyit és félreteszem. A többibe beleteszem a csirkemellet és az asztalt szilvát, barackot, és ezzel is jól elkeverem.
2. Az őzgerincformát kivajazom, hintek bele zsemlemorzsát (mindenhol érje a formát), majd a bacon szeleteket sorban belefektetem a formába úgy, hogy mindkét oldalán túl lógjon a szalonna .
Majd belehalmozom a csirkemelles masszát, elegyengetem, ráhajtogatom a bacont, és a félretett 2-3 evőkanálnyi tojásos-tejszínes, sajtos masszát rákenem a tetejére.
3. A formát ráteszem egy sütőpapíros tepsire, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 35-40 percig sütöm. Ezután kiborítom a formából a sütőpapíros tepsire és 200 fokon hagyom egy kicsit pirulni a másik oldalát is kb. 10 percig. (a sütési idő sütőfüggő)
4. Párolt rizzsel tálalom, de a mazsola rajongóknak ajánlom, hogy mazsolás rizzsel tálalják, mert nagyon jól illik hozzá.
Hidegen és melegen is fogyasztható ez a csirkemell.
|
Ezek a finomságok sokunk számára nem csak az ünnepen lesz hasznos. Köszönöm szépen.