Eredeti drezdai Stollen
Suzymama 2013.12.10. 13:09
Eredeti drezdai stollen
Hát, ezt már lekéstük, ugyanis 4 hétig kellene "érlelni"...de azért talán még elkészíthető !
Eredeti drezdai Stollen
Hozzávalók: 500 g mazsola /1cs is elég ! / (nagyszemü), 100 g Korinthen (kisszemü mazsola), 100 g citronat (kandírozott citromhéj), 100 g orangeat (kandírozott narancshéj), 250 g mandula /5-10dkg is elég ! / (meghámozva, felvágva), 2 csomag vaníliás cukor, 6 ek barna rum, 12 csepp keserümandula-olaj, 1 kiló liszt (fehér, finom liszt), 1 kocka /5dkg/ friss élesztö (vagy 2 csomag száraz), 400 g puha vaj, 150 g cukor, 0,25 l tej, 2 tojás sárgája, 150 g olvasztott vaj, 125 g porcukor.
Elkészítés: A mazsolákat, a kandírozott, apróra vágott citrom- és narancshéjat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverni és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyni, néha megkeverni. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést és az élesztőket belemorzsoljuk, megszórjuk egy evőkanál cukorral és ráöntjük a langyosra melegített tejet. Liszttel betakarjuk és kb. egy fél órára kelni hagyjuk betakarva egy kendővel. Ha az élesztő feljött, a kézi mixer tésztadagasztó karjával hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojás sárgákat. Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán. Ha már fényesre összeállt, letakarva egy fél órát (vagy egy kicsit többet) kelesztjük. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát és rátesszük a belevalókat és óvatosan beledolgozzuk a tésztába. Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. egy háromnegyed órát kelesztjük. A sütőnek alulról a második szintjére tesszük és előmelegített sütőben 175 fokon (forrólevegősön 160 fokon, gázon a második fokozaton) ca. 80 percet sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral. Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol a felolvasztott vajjal és sűrűn megszórjuk a porcukorral. A kihűlt Stollent alufóliába betekerjük és 4 hétig pihentetjük hűvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek. Ez a recept, egy drezdai pékmestertől származik.
|
Hát már tényleg leksétük, de azért elkészíthetjük más alkalomra :)