Mézes sütemények
suzymama 2013.12.05. 13:36
Szamosújvári mézes pogácsa (Chátlámá)
Hozzávalók:
20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj
Elkészítése:
A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk, és a tésztát alaposan kidolgozzuk. Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még kb. 30-35 percet pihentetjük és sütőbe téve kb. 20 percig sütjük.
A recept örmény eredetű, a vásárok legnevezetesebb csemegéje volt . Száraz, hűvös helyen nagyon jól tárolható, sokáig eláll.
Mézeskalács figurák
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 12 dkg méz, 2 tojás, 1 tojás sárgája, 3-4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna;
a cukormázhoz:
1 tojásfehérje, 12 dkg porcukor; selyemszalag
Elkészítése:
a lisztet a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával összevegyítjük. A lágy vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, majd hozzáadjuk a langyosra melegített mézet és a felvert tojásokat , majd jól összedolgozzuk. Ha szükséges, pár csepp vizet adjunk hozzá. A masszát fóliával letakarjuk és egy éjszakán át hűtőben tároljuk. Másnap, lisztes deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. Szívószál segítségével mindegyikre kis lyukat csinálunk, majd sütőpappírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük. A cukormázhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot és addig verjük, míg kemény, fényes krém lesz. Nylonzacskóba töltjük, egyik sarkán nagyon kicsi lyukat vágunk és a zacskó tetejét összecsavarjuk. A kihűlt mézeskalácsokat tetszés szerinti mintával írókázzuk, száradás után mindegyiket szalaggal átkötjük, és felhasználásig fémdobozban tároljuk.
Mézes puszedli formák másképpen
Hozzávalók kb.
70-80 darabhoz:
50 g vaj/margarin,
60 g barna- vagy kristálycukor,
125 g méz, 1 citrom,
250 g finomliszt,
1 tasak (12 g) sütőpor,
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió,
1 tojás,
liszt a formázáshoz.
A díszítéshez és a mázhoz:
100 g mogyoró, mandula dió, pisztácia vegyesen,
100 g tortabevonó étcsokoládé,
1-2 kk. cukorgyöngy vagy színes szórócukor
Elkészítése:
A vajat/margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad .
Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat.
A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük , fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk , cipót formálunk belőle , fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk .
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk , és nem túl közel egymáshoz, a tepsikbe rakosgatjuk.
Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket ,,csupaszon" hagyjuk - a ,,szabáshulladékot" összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy. 200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, hagyjuk teljesen megdermedni.
Dobozba csomagolva,soronként papírral letakarva ,1 hónapig eláll.
Búbos puszedli
Nagyon finom puha
Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz: a tésztához:
3 dkg hámozott mogyoró
3 dkg datolya
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 evőkanál mézeskalácsfűszer
2 tojás
12 dkg porcukor
A mázhoz és a díszítéshez:
10 dkg porcukor
fél tojásfehérje
1 evőkanál rum
1 evőkanál mandulacsík
5-6 szem aszalt sárgabarack
Elkészítés:
A mogyorót apróra-darabosra vágjuk.
A datolyát kimagozzuk, egészen apróra felkockázzuk.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval és a mézeskalácsfűszerrel.
A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, apránként beleszitáljuk a lisztet, lazán, de alaposan összekeverjük.
Lisztezett munkalapra szedjük, belegyúrjuk a mogyorót és datolyát. Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (a légkeverésest 180 °C-ra).
A masszából 2 centi átmérőjű rudakat sodrunk, 1 centis darabkákra vágjuk, és pici golyókat formálunk belőle.
Háromszögalakban a sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy 3-3 golyót összeillesztünk - ezek sülés közben majd "összenőnek".
A középső bordamagasságon 15 percig sütjük, a sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Az aszalt sárgabarackot vékonyka csíkokra, egy részüket apró kockákra vágjuk.
A mázhoz simára-pépesre keverjük a porcukrot a tojásfehérjével és a rummal.
Megmártogatjuk benne a puszedlikat, rácsra rakosgatjuk, megdíszítjük a vágott mandulával és sárgabarackkal.
Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben 15-20 perc alatt fényesre szárítjuk.
Jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eltartható.
Jó tanács:
Őrölt fűszerfélékből magunk is készíthetünk mézeskalácsfűszert: 1 evőkanál keverékhez 1-1 csapott kiskanál fahéj, szegfűszeg, 1-1 késhegynyi szegfűbors, szerecsendió-virág, gyömbér, ánizs és kardamon szükséges.
|
Hmm..Már érzem az illatát! Köszi!