Karácsonyi pulyka
suzymama 2013.12.09. 16:41
Sajttal töltött pulykamell Wellington módra
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg kicsontozott pulykamell
15 dkg sajt
só, bors, kevés olaj
40 dkg leveles tészta
1 -2 evőkanál liszt;
a töltelékhez:
1 hagyma
1 zöld és 1 piros húsú paprika
30 dkg gomba
1 tojás
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors, olaj;
a tálaláshoz:
40-40 dkg párolt karfiol és bébirépa.
Elkészítése:
A pulykamellet úgy vágjuk, hogy egy nagyobb téglalapot nyerjünk belőle. Mindkét oldalát megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük állni egy keveset. A sajtot vékony szeletekre vágjuk, ráfektetjük a kiterített húslapra, és a lehető legszorosabban feltekerjük. A tekercset belecsavarjuk egy olajjal megkent alufóliadarabba, végeit jól leszorítjuk, majd hőálló tálba tesszük, ujjnyi vizet öntünk alá, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 30-35 perc alatt megsütjük. Kivesszük, és a fóliában hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a finomra aprított hagymát
megdinszteljük kevés olajon, rádobjuk a kockára vágott paprikákat meg a felszeletelt gombát, és addig pároljuk, amíg minden meg nem puhul, össze nem esik. Végül zsírjára sütjük, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük, kihűtjük. A hústekercset és a gombás ragut előző nap is elkészíthetjük, hogy jól kihűlhessenek. Másnap a ragut aprítógépben vagy botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tojássárgáját meg annyi zsemlemorzsát, amennyi szükséges, hogy ne legyen túl nedves, de kenhető is legyen. Sóval, borssal utánízesítünk. A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, széleiből levághatunk egy-egy vékony csíkot a díszítéshez, majd egyik felére rásimítjuk a gombás pép egyharmadát. Ráhelyezzük a fóliából kivett tekercset, arra rásimítjuk a maradék pépet, a tészta széleit megkenegetjük tojásfehérjével, és szépen ráhajtogatjuk a tekercsre. Tetejét lekenjük tojásfehérjével, ha levágtuk a csíkokat, tetszés szerint kidíszítjük velük. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Amíg sül a hús, elkészíthetjük a mellé tálalt karfiolt meg bébirépát. Párolhatjuk kevés sós vízben vagy vajban. Sóval, esetleg fehér borssal ízesítjük
Karácsonyi rakott pulykaérmék
Hozzávalók
kb. 60 dkg pulykaérem (pulykamedalion néven kapható) só őrölt fekete bors
20-20 dkg pulykamáj és csiperke 1 csokor petrezselyem 1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma 2 tojás 3 evőkanál zsemlemorzsa fél kiskanál morzsolt kakukkfű
15 dkg pulykasonka 2 dl tejföl 15 dkg reszelt sajt a tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál olaj
A húsérméket kiverjük, esetleges inas részeit bevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk,
és egy akkora kiolajozott, tűzálló tálba fektetjük, amekkorába pontosan belefér.
A pulykamájat a tisztított gombával, petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával ledaráljuk.
Egy tojással és a zsemlemorzsával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük.
A masszát a húsra halmozzuk, a sonkaszeletekkel befedjük.
A tejfölt a sajt kétharmadával és egy tojással összekeverjük, a rakottasra kenjük,
majd előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ekkor a többi sajtot rászórjuk, és még 10 percig sütjük.
Pirított burgonyával adjuk asztalra.
Karácsonyi zöldfűszeres pulykasült
Hozzávalók (6 személyre):
1 kg pulykamellfilé
1/4 l fehérbor
2 tasak mártásalap (sültekhez)
2 evőkanál csíraolaj
3-4 evőkanál édes tejszín
só
fehér bors
A töltelékhez:
50 g reszelt sajt
50 g friss zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony)
2 mogyoróhagyma
1 tojás
1 kávéskanál vaj
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A meghámozott és felaprított hagymát a forró vajban üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, rövid ideig dinszteljük össze, majd az egészet hűtsük ki. Közben a húst szeleteljük fel, klopfoljuk ki, sózzuk meg és dörzsöljük be fehér borssal. A hagymás-zöldfűszeres keverékhez adjuk hozzá a morzsát, a tojást és a sajtot, keverjük össze, és a masszát osszuk el a hússzeletek tetején. A hús szélénél hagyjunk 1 cm-t. Tekerjük fel a szeleteket, konyhai cérnával kötözzük össze, és forró olajban süssük meg. Adjuk hozzá a bort és a mártásalapot, majd az egészet pároljuk 1 órán át.
Szedjük ki a húst, és hagyjuk pihenni. Forraljuk fel a mártást, és adjuk hozzá a tejszínt, majd ízesítsük a sóval és a borssal.
Tálaláskor tegyünk a mártásból a tányérokra, helyezzünk rá egy-egy roládot. A maradék mártást külön tálaljuk fel.
Pulykamell rolád
Hozzávalók:
4 szép szelet pulykamell-filé,
15 dkg gesztenyemassza,
15 dkg pulykaszív és máj,
olaj,
1 csapott evőkanál reszelt hagyma,
1 tejben áztatott zsemle,
1 tojás,
só, bors, szerecsendió,
fél liter leveslé.
Elkészítése:
A pulykaszívet, májat ledaráljuk vagy nagyon apróra
összevágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a szívet meg a
májat, és forró olajon kevergetve megpirítjuk. A kiolvasztott
gesztenyemasszához hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a langyosra hűlt
hagymás belsőséget, a tojást, és jól összegyúrjuk, majd sóval, borssal,
szerecsendióval fűszerezzük. A mellszeleteket ezzel a masszával megtöltjük,
feltekerjük és hústűvel megtűzzük. A roládokat lábasba rakjuk, ráöntjük a
leveslét és fedő alatt megpároljuk. Párolt gyümölcsökkel tálaljuk.
|
Nekem szükségem van a pulykás receptekre, mert mi nem nagyon eszünk évközben. Hálásan köszönöm