*KÉZIKÖNYVTÁR*

                                                                                                                                       

Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

 email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztronómia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

Regisztrálni portálunra meghívással, - jogi nyilatkozat elfogadása után - lehet. Jelentkezéseddel elfogadod a szabályainkat.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője**     2. Caesar képelapküldője* 

3. HOROSZKÓP

KIEMELT  *  ajánlatunk:

 *       

  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**  Találkozók***Szerzői jogok**

            

*FŐOLDAL

KIS CSALÁDI TÖRTÉNELEM (2.rész) Édesanyám visszaemlékezései

2017.02.02. 15:01, Tóth Dénes

KIS CSALÁDI TÖRTÉNELEM (2.rész) Édesanyám visszaemlékezései

Izsát szorgalmas és takarékos nép lakta. Akkor (is) mindenki gazdagodni akart és a pénzt legjobban az ennivalón lehetett megfogni. Úgy tartották, azt senki se látja, hogy mi van a hasban. Aki tudott, földet vásárolt, de a ruházkodásra is adtak, mert az látszott, hogy ki hogyan öltözik. Hiába szerettük mi is a tejet, csak ritkán ihattunk belőle eleget, mert a konyhapénzt az asszonynak a tehénhasznából kellett kiárulnia. Szegény szülémnek is fájt, hogy nem adhatja nekünk a tejet – túrót, tejfölt, vajat kellett csinálni belőle, amit aztán a városban, Komáromban eladott. Ráadásul ő még becsületes is volt, nem úgy, mint Örzse néném, aki a maga módján szaporította meg a tejfölt: elment a szomszéd községbe, összevásárolt egy csomó túrót, aludttejet; a túrót egy batyuban a hátán hozta, elől pedig egy kannában volt az aludttej, amit még egy zacskóba is beletett. Mire hazaért, már ki is zötykölődött belőle a savó. A túrót aztán ezen a ruhán átnyomta, reszelt hozzá egy kevés sárgarépát, hogy szép színe legyen és összekeverte a tejföllel. Vették tőle a városiak, mint mézet, bár forralni nem lehetett, mert összement.
Édesszülém hetente kétszer ment a városba. Már hajnalban kosárba rakta az árulnivalót: a tehénhasznán kívül tojást, babot, mákot, néha vágnivaló baromfit is. Mindezt bekötötte egy nagy fehér lepedőbe, aztán a hátára vette a batyut és úgy vitte a városi piacra, vagy házakhoz. Néha majd belefulladtak a nagy sárba-vízbe, mert eléggé mocsaras helyen vezetett a kocsiút Komáromba. (Kövesút akkor még nem volt.)
Aztán mikor elkelt az áru, a városban nyomban be is vásárolt, mivel ott egy krajcárral olcsóbban adták a portékát, mint otthon a falusi boltban. (Lehet, hogy annyival szűkebben is mérték.) Minden községnek megvolt a maga külön üzlete a városban. Hetivásárok alkalmával sokszor annyian voltak, hogy be se fértek a boltba. A kereskedők ilyenkor mindenkinek adtak valamit, de csak egyfélét. Ezzel elérték, hogy ne menjenek máshova. Ha zúgolódtak, hogy mikor kapják a többit, eszük ágában se volt mérgelődni, inkább tréfálkozással bírták maradásra a népet. Ráadásul még útravalót is adtak: legtöbbször egy pakliravaló savanyúcukrot. Ezt szülém „mindig nekünk hozta haza, ezért is vártuk annyira, hogy mikor jön már. Sokszor fél útig is elémentünk, de ő nem nagyon örült ilyenkor, mert csak késleltettük. Mikor aztán hazaértünk és letette a batyut az asztalra, izgatottan lestük, hogy mi jön elő belőle. A batyu illatát is szerettük, még most is az orromban érzem. Sokáig azt hittük, hogy ez a város szaga, pedig csak a sokféle ennivaló, zöldség és édesség illatának a keveréke lehetett.
Mint már említettem, a falusi emberek régen a hasukon spóroltak. Így aztán baromfit is csak nagyobb ünnepek: húsvét, karácsony, no meg a búcsú alkalmával vágtak. Igaz, édesapám nem is szerette, ezért mi is abban a hiszemben voltunk, hogy nem jó. Hétvégeken vettek inkább egy kis marha, vagy disznóhúst a mészárszékben és abból főztek levest. Hétköznap legfeljebb füstölt húsból készült étel került az asztalra.

Édesapám szigorú, de jóságos ember volt. Nagyon szerette a családját és mi is szerettük őt. Alig vártuk az estéket, ilyenkor fel szokott ülni a kemence padkájára, mi meg gyalogszékeken köréje telepedtünk. Aztán hol mesélt, hol meg énekelt nekünk. Úgy, hogy mire iskolába kerültem, már szinte az összes zsoltárt kívülről tudtam. Sok mindent tanultunk tőle, mert nem csak jó, hanem okos ember is volt. Ha összejöttek az utcánkbeli férfiak (mert minden nap vettek közösen egy újságot, amit elolvastak és megvitattak), megbotránkoztam azon, ha valaki azt mondta neki, hogy nincs igaza. Mikor az én szememben ő volt a legokosabb ember a világon.
Édesapám kormánypárti volt, de akadtak Kossuth pártiak is. Ezek azzal csúfolták őket, hogy: „Öt forintért eladtátok a szamárbőrt”, mert aki a kormánypártra szavazott, az kapott öt forintot.
Az iskolai dolgokra viszont sajnálta a pénzt. Mert hogy a palatáblán és palavesszőn kívül néha egy-egy könyvet is vetetett velünk a tanítónk, akit mi rektor úrnak szólítottunk. Ezekre legtöbbször azt mondta, hogy haszontalanságok. Féltem is hazavinni, mert pörölt velem. De egyszer olyan érdekes könyvet kaptam, hogy volt abban minden: földrajz, történelem, természetrajz. Erre, mikor átnézte, azt mondta: „Ez könyv. Ezt megveszem, mert ebből még én is tanulhatok.”
Izsát zömmel katolikusok lakták, református család talán csak ötven-hatvan volt. Azért templomot és iskolát tartott a gyülekezet, mert jórészt módos gazdák voltak. Pap csak ritkán járt ki Komáromból, jeles ünnepeken úrvacsorát osztani, vagy keresztelőre, esküvőre, temetésre. Így hát vasárnaponként a rektor úr tartotta meg az istentiszteleteket. Ez elé a tanító úr elé jártam én hat évig iskolába, meg a három ismétlőt is nála végeztem.
Alacsony kis ember volt a rektorunk, a lánykákat kedvelte, de a rossz fiúkra haragudott, különösen, ha nem akartak neki szót fogadni. Még legényember volt, amikor hozzánk került. Hogy ne kelljen száraz koszton élnie, a hívek úgy határoztak, hogy minden nap más család főz számára ebédet. Jól élt, mert mindenki ki akart tenni magáért. Meg azt is tudták, hogy finnyás, nem mindent eszik meg. A mákos ételeket például ki nem állhatta. Eleinte T. Andrist küldte el az ebédért, mert más hasznát az iskolában úgy sem igen vette. Ha ugyanis felszólította, Andris csak ennyit mondott:
– Rektor uram, izzadok.
– Én is, mikor téged tanítalak, Andris – válaszolta a rektor úr. Mikor megérkezett a fiú az ételeskosárral, megkérdezte tőle:
– No, mi az ebéd Andris?
– Mákos tészta – felelte a fiú.
– Jól van, edd meg, Andris.
Másnap megint mákost jelentett Andris gyerek, hát ekkor is ő ehette meg az ételt. Mikor azonban harmadnap is ez volt a válasz, a rektor úr gyanút fogott.
– Mutasd csak! – mondta, s nem is csalódott megérzésében, mert csirkepaprikás volt az edényben. Csínytevéséért jól elnáspángolta a mihaszna kölköt, s máskor nem őt küldte az ebédért.
Egyszer meg a rektor úr magához kérette a presbitereket, hogy jó lenne egy közös magtárt építeni. Elmondta előttük, hogy akinek fölösleges gabonája terem, az bevinné, akinek meg nem elég egész évre a kenyérnekvaló, az kivinne belőle, hogy ne kelljen dupla áron megvennie tavaszkor. Ezt úgy egyenlítené ki, hogy minden mázsa után vinne 5 kiló kamatot az újból.
Tetszett az egyházfiaknak az ötlet, csak a magtár felépítése okozott némi gondot. Mert anyagra még csak telt volna az eklézsia pénzéből, de a fuvart és a kézimunkát a híveknek kellett vállalni.
– Emiatt ne legyen gondja rektor uramnak – szólt az egyik presbiter. – Ha ló köll, ott a komámuram, ha ökör köll, itt vagyok én! El is készült a magtár és annyira bevált, hogy később már nem csak a felekezetbeliek használták, hanem az egész falu. Amúgy jólelkű ember volt a rektorunk, csütörtökönként, a komáromi hetivásár alkalmával elnézte, hogy az iskolások zöme otthon maradjon. Mert ilyenkor árulták ki az asszonyok az egész heti sóra, cukorra, ecetre, petróleumra valót,s ezalatt a nagyobb iskolás gyerekek vigyáztak otthon a kisebbekre és az állatokat is ellátták.

1 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2017.02.03. 17:22
Adalberto

Várom a következőt.

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink

 

A LÉLEKEMBER

 

 

angyali számok

 

https://www.facebook.com/1157259004299669/videos/274935163592163/?t=0

 
Legújabb
Friss bejegyzések
2021.09.18. 21:03
2021.09.17. 21:34
2021.09.06. 00:09
2021.09.04. 05:10
2021.08.22. 00:55
2021.08.10. 21:17
2021.08.08. 21:09
2021.08.06. 12:44
2021.07.23. 02:53
2021.07.17. 19:48
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

Rovatvezető

***

 Erdélyből:

vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

*

 Igaz történelem

*

Lovas István 

Bayer Zsolt blogja

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

https://www.youtube.com/watch?v=4KfgddL7tiE&fbclid=IwAR20RmXG5yK4jQnb1F

_-ITc0MWKNvwyqjOqp0TwxSarLJbVOlZXZVX4tSmY

Rólam: Kanizsa újság

archivum

*

/EncodeDecode/HexDecod...

https://drive.google.com/file/d/1SbaY1kZxugLYl9tXTCbI-dKmFvdnX_sj/view?usp=sharing

 

horoszkóp>>>>>>

 

 

 
Ajánljuk**

.

https://www.asvanycenter.hu/kulonlegessegek/egeszsegkarkoto

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
 
*MŰVEINKET ajánljuk

Szerzőink:*****..

TÁROGATÓ család nagy szakácskönyve 2016

*

Nemes Kiss Kata:

A szeretet könyve

A könnyek útja

Hegyről lefelé

*

A. Tné Jilon

Cserepek

*

Tárogató válogatás 2015

Csobai Vera:

Gyöngyszemei -válogatás-

*

Lélek Sné Ekpafat:

A lélek kulcsa

A lélek útja

A lélek húrja

A lélek csendje-csodás gyógyulás története

Mezsgyén

*

Sándor Kinga

Tárogató válogatás 2015.

*

Nagy Menyhértné Vica

Tárogató válogatás 2015.

*

Stodoláné Erky Zita

*

Tárogató válogatás 2015.

Apáti Kovács Béla meséi

*

Tárogató válogatás 2015.

*

Tárogató család karácsonyfája 2014.

*

Angyali üdvözlet -Titkos tanok-

 

 

 

 


Könyveink jogvédelem alatt állnak, TILOS engedélyünk nélkül más oldalakon publikálni!

 
 
LÉLEK-PATIKA - Tiszta forrás

vissza > főoldal

 

 

Imádság minden napra...

A medál imájának régi magyar formája

"A Szent Kereszt legyen fényem,
ne az ördög a vezérem!
Gonosz szellem, hordd el magad,
ne tukmáld rám hívságodat!
Elém ne tedd étkedet,
magad idd meg mérgedet!"

Amen!

*

Szentháromság egy Isten,

alázattal kérlek, hogy Szűz Mária,

Szent Mihály Arkangyal,

az összes angyalok

és szentek közbenjárására

add meg azt a nagy kegyelmet,

hogy a sötétség erőit legyőzhessük

Magyarországon,

Lengyelországban,

és az egész világon,

a mi Urunk

Jézus Krisztus Keresztútja érdemeiért,

Drága, Szent Vérének kiontásáért érettünk,

Szent Sebeiért,

a kereszten való szenvedéseiért

és minden szenvedéséért

melyet Passiója és egész földi élete folyamán

a mi Urunk és Megváltónk elszenvedett.

1.*TISZTA FORRÁS*

.

*LÉLEK PATIKA*

Titkos tanok...

Angyali üdvözlet -titkos tanok*

KIEMELT VIDEÓK!

Ásványok hatásai**

*ÁSVÁNYLEXIKON

 **GYÓGYÍTÓ KÖVEK

*Természetgyógyászat*

 ** KARMA ASZTROLÓGIA**

***

***Angyali számok ***

***

***ZSOZIRISZ***

 

Kiemelt ajánlat

Czeizel Ilona
1954.01.05

 

**

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

https://www.youtube.com/watch?v=9Btf2FEg_10

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

Barát Erika:

Ima az úr Jézushoz....
Ha bánatod van, keresd Jézusodat,
borulj le előtte, sírd el bánatodat.
Ő majd bekötözi vérző sebeidet,
meggyógyítja bánatos szívedet.
Ha nagyon egyedül vagy, már senkid nincsen,
ne félj, mindig veled van az Úr Isten.
Ha nehéz a kereszted nem bírod viselni,
veled van az Úr Jézus, vállaira veszi.
Szegény a házad, mindenki elhagyott,
nézz rá a keresztre, megsegít Jézusod!
Rosszak az emberek, nagyon megbántottak,
gondolj Jézusra, Rá halált kiáltottak!
De mégse keseregj, töröld le könnyedet,
hajtsd Jézus vállára bánatos fejedet!
Ott nyugalmat találsz, békét szeretetet,
amit tőled soha, senki el nem vehet!
Bármit hozzon a sors, azt kell imádkoznod,
legyen meg Szent Atyám a Te akaratod!
Így végezd el imád, egész életedben,
elvezet Jézusod, Atyádhoz a mennybe.

Ámen!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól

 

 

 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?