Isten hozott a Tárogató Hangján Baráti Közösség szellemi otthonába!

Alapítva: 2007 

(oldalunk 2006. 08. 2-án született)

(http://ekpafat-kistarogato.gportal.hu) email: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com

Honlapunk: keresztény szellemiséget képviselő zárt baráti közösség szellemi otthona. Elsősorban nemzeti irodalmat, közéletet közvetítünk, de számos más rovattal is rendelkezünk. Remek gasztrológia rovatunk is megtalálható, ahol évente megjelenő szakácskönyvünket ajánljuk.

A politika-közélet rovatunk független oldalon, független szerzőkkel és szerkesztőkkel jelenik meg.

Regisztrálni meghívással, a jogi nyilatkozat elfogadása után lehet.

Képeslapküldők:

*1. Tárogató család saját képeslapküldője* *2. Caesar képelapküldője*
 

  *JÖVŐNK A TÉT*****MAGYAR IDŐ*  AJÁNDÉKUNK: ** A lélek csendje - egy gyógyulás igaz története*

Magunkról**Szerzőink**Magazin **Galéria* *Jogi-nyil.**Regisztrációs feltételek**Belső    rovat*Találkozók**

**Szerzői jogok**

        *        

*FŐOLDAL

Gondolatok HORTHY MIKLÓS témában (1868. június 18 - 1957. február 9.)

2018.02.09. 17:56, Kézdiné Patakfalvy Katalin

.

Gondolatok HORTHY MIKLÓS témában (1868. június 18 - 1957. február 9.)

 

Koromnál fogva emlékszem arra a televízióból, amikor Kádár János elhúzta a száját, csippentett a szemével és azt mondta: „volt egyszer itt egy lovas tengerész…” Valamikor 1980 táján volt. Hát igen, az összefogó és megosztó Horthy Miklós, a Kormányzó életét, főleg történelmi szerepét nehezen kezelték és kezelik mindmáig az emberek. Az örökségét megkerülni nem tudják azonban még politikai ellenlábasai sem. Gúny, lekicsinylés, történelemhamisítás – a Kádár-korszak „egycsatornás” tájékoztatása így kezelte. A hivatalos vélemény (oktatás, tudomány) Horthynak nemcsak államférfiúi nagyságát kérdőjelezte meg, de szinte mindent átértelmezett vagy eltorzított vele kapcsolatban. Életrajzát – annak felét kihagyva – meghamisították. Meghamisították, illetve elhallgatták vele az 1945 előtti, és a századfordulós korszak úri középosztályának jobbik oldalát, talán a legjobbat. A hazaszeretet, a tartás, a becsület és úri modor, köztük az életvitelben a sportos haladás értékeit – mert igen, ilyenek is voltak, s Horthy ezeket is jelképezte. Igen, ezeket az értékeket nem lehetett egy szemhunyorítással megsemmisíteni, de az évtizedekig sulykolt lejáratással sem. 1956 decemberében az MSzMP ugyan kimondta október 23-áról, hogy annak „előkészítésében és kirobbantásában alapvető tényező volt a Horthy-fasiszta és a magyar kapitalista-földesúri ellenforradalom”. Ezt valójában senki sem hitte el, ahogy ma már a Kádár-korszakot visszasírók sem, akik egyébként éppúgy féligazságokat és tendenciózusan válogatott történelmi eseményeket torzítanak rózsaszínűvé. Sokak szerint Horthy fasiszta volt. Ez is hazugság, és még ma is hallani ilyeneket.
Horthy Miklósnak 2012-ben szobrot akartak emelni. Meg is szólalt a Népszava, s mint valami orákulumot, idézte a Der Spiegel lap "A birodalmi kormányzó reneszánsza" címmel írt cikkét. Eszerint a magyar szélsőjobboldalon ünnepségekkel, szobrokkal, emléktáblákkal éltetik az egykori antiszemita kormányzót, Horthy Miklóst. A nacionalista kultusz éledése "egyre elterjedtebb" az utóbbi években, s hogy mindezt "Orbán Viktor kormánya is magáévá tette". A lap szerint ez részben az új alaptörvényben is tetten érhető, így az ezeréves magyar állam, a nemzet szellemi és lelki egysége gondolatának beemelésében is. (Népszava 2012. Június 2.) 2013. novemberében a Szabadság téren mégis felavatták Horthy Miklós mellszobrát, volt is botrány. (A szobor 6 éve megvolt a Hazatérés Templomában.)
Máig sem csitult ez a vihar. A történelem hamisításnak, átírásnak, a régi rendszer oktatásának következménye, hogy a mai napig sokan Horthyt fasisztának, nacionalistának, népnyúzónak … stb. tartják, olyan elvakultan, hogy a dokumentált tényeket sem hajlandók elfogadni, a vita veszekedéssé, személyeskedéssé fajul.
A regnáló kormány és a vezető politikusok bölcsen kerülik a témát. Talán nem túlzás azonban azt mondani, hogy akik az ezeréves keresztény magyar történelemre való hivatkozást értéknek és nem antiszemita, nacionalista kultusznak tekintik, azok a Horthy-korszakot is másképpen látják, mint a Népszava. 
A kormányzó reneszánsza? Csak igazságot Horthynak, „legyen helye Magyarországnak a Nap alatt!” (Lord Rothermere írta a két háború között egy angol újságban)
Én azt mondom ehhez csatlakozva: legyen helye a Nap alatt Horthy Miklós emlékének is! 
K. Patakfalvy

Katalin Patakfalvy Kézdiné fényképe.

 

4 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2018.02.18. 11:53
Vica

Köszönöm szépen ezt a kis történelmi útmutatást. Szerintem is sok minden hiányzik az iskolások történelem könyvéből. Semmelyik korosztálynak nem tanítják , hogy milyen nagy államférfi volt Horty Miklós. Ez tényleg nagyon szomorú.

2018.02.15. 09:23
lenhardt

Nagyon tetszik a megemlékezés Horthy-ra, aki valódi államférfi volt méghozzá egy nagyon nehéz időszakban. A tranoni országvesztés után képes volt reményt adni az elkeseredett népnek, az ország felvirágzott, sőt az elcsatolt területek egy része is vissza került... Ki az, aki mindezt képtelen értékelni, és a kormányzó úrat fasisztának meri nevezni? Az ilyen ember nem tekinthető magyarnak, ahogy azok sem, akik a trianoni döntést igazságosnak mondják.

2018.02.10. 15:57
qdb

Lényegetörő megállapítások! Gyakran utazunk Kenderesen keresztül a 4-es úton. Meglepett, hogy az ott élők milyen büszkék Horthy-ra. Igen kitüntetett szeretettel beszélnek róla...


Válasz:

Kedves Bála, azért büszkék Horthyra a kenderesiek, mert tudják az igazságot.

Péter

2018.02.10. 07:28
*Vinczer S. Péter*

Kedves Katalin!

Teljesen egyetértek minden betűjével. Én is azt tartom, hogy Horhy életét, életművét hitelesen fel kellene dolgozni a politikájával együtt. Szomorú, hogy azok támadják, gyalázzák, akik neki köszönhetik az életüket. Csak egy példa a régiek közül:

Szanyi Tibor sem létezne, ha a nagyapja családját likvidálták volna, na meg Rákosi sem került volna vissza, ha felakasztották volna a többi hasonló országrontóval.Samuely Tibor unokája Szanyi Tibor, ha lehet hinni a Vikipediának.

Ezt az egyetlen hibát tudom felróni Horhynak, hogy nem takarította el az őszirózsás bitangokat. Mindenkinek ajánlom Tormai Cecilia: Bujdosás könyvét

Horthy többet tett mint amit lehetett egy szét rabolt országban, és utána a nehéz háborús időben.

Péter

 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
BELÉPÉS // REGISZTRÁCIÓ > jogi nyilatkozat elfogadása mellett, csak meghívással!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÖZÉLET
 
Kiemelt rovataink
 
Legújabb
Friss bejegyzések
2018.02.24. 22:21
2018.02.24. 18:37
2018.02.22. 14:16
2018.02.21. 23:18
2018.02.20. 21:43
2018.02.20. 04:35
2018.02.15. 21:59
2018.02.13. 22:20
2018.02.13. 13:01
2018.02.09. 17:56
Friss hozzászólások
 
ITTHONRÓL és a NAGYVILÁGBÓL

  FIGYELŐ KANADÁBÓL: Vinczer S. Péter

rovat-vezető

Jegyzetei: 2016 decemberig

2017. januártól >>>

*

 Erdélyből: vitéz lovag Pásztori Tibor Endre

 nyug. református lelkész-esperes

******

https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

SZERZŐI JOGSZABÁLYOK

IRODALOM

Csobai Vera

Dr. Gundy Sarolta

*

 Igaz történelem

*

 Családi legendárium: őseink, hőseink

*

 

Rólam írták: Kanizsa újság

archivum

 

 
Ajánljuk**

.

*

LOVAS ISTVÁN blogja

 
TISZTA FORRÁS HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bannereink és kiemelt ajánlásunk

.

***

http://nagykanizsa.reformatus.hu/

**

Meseország

 

 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2007-10-22
 
Ajánljuk****

.

Caesar-képeslapküldő

 
Lábléc

Honlapunk: nemzeti-, keresztény szellemiséget képviselő baráti közösségünk, irodalmi- és közéleti portálja. Szerkesztősége nincs

Makainé Polgár Anna:

Uram, irgalmas szemmel nézz le Nemzetünkre, az eltávozottakra és az itt maradottakra, a hűséges kitartókra, emlékezőkre és nemzeti érzést hírből sem ismerőkre, a manipulálhatókra . Végtelen irgalmadra kérünk, könyörülj Édesanyád országán, hiszen a Te irgalmadnak nincsen határa!

A feltöltött tartalommal nem minden esetben értünk egyet, de a szólásszabadság jogát mindenkor tiszteletben tartjuk!   

>Jogi nyilatkozat * > szerzői jogok*

* Elérhetőségünk: ktbk.adm.1(kukac)gmail.com 

Minden jog fenntartva.

 Honlapunk egyes diszítőelemei: Boris Vanessza Galériájából  és  Caesar-tól